Raiema / Skötumóðir (veeolend Islandi folklooris)

Raiema (islandi Skötumóðir), veeolend Islandi folklooris; tuntud ka kui Vatnsandi ('veevaim') või Vatnaskratti ('veekurat').

Raisid on Islandil peetud müstilisteks olenditeks, kuna Peetrus olla tunnistanud nad kõige pühamateks merekaladeks. Raidega on tihedalt seotud number üheksa; rail on üheksa head ja üheksa halba omadust. Rai valvab uppunud mehe kohal üheksa ööd ja järgmised üheksa ööd sööb teda. Rai kannab poegi endas üheksa kuud ja seejärel lamab nende peal üheksa nädalat, mille jooksul nende sees kasvab kivi. See "raikivi" võib muuta inimese üheks tunniks nähtamatuks või leevendada sünnituspiinasid. Tühjad „näkikukrud“ või "Peetruse kukrud", nagu neid nimetatakse, on oma raikivid ära kaotanud1.

Eriti suuri raisid on peetud nn raiemadeks, kuid samas ei pruugi raiemad ise ollagi raid: mõnes loos on nad hoopis kurjad vaalad, kes meenutavad välimuselt raisid. Nad on tohutu suured ja söömiseks mürgised, nende seljad on kui mudaga kaetud saared ja neil on üheksa saba. Erinevalt tavalistest raidest on on raiemasid kohatud ka magevees ja isegi kuival maal.

Toitu hankides ujub raiema meres aeglaselt põhja kohal, kraabib seda oma küünistega ja peletab sealt välja sinna peitunud kalad, kes on talle kergeks saagiks. Raiema ujub ikka koos raide parvega. Kui kalurid raisid püüavad, võib neimahimuline raiema haakida oma „tiivad“ paadi parda külge ja vedada selle vee alla. Selle vastu ei aita muu kui kiire „tiibade“ läbiraiumine.

Esimene üleskirjutus raiemast pärineb 17. sajandist.

1 Paljud hai- ja railiigid munevad oma munad munakapslitena, milles on 1-7 muna. Embrüod arenevad kapslites kuni 9 kuud. Vahel kannab meri munakapslid randa; enamasti on need tühjad. Neid munakapsleid kutsutakse näkikukruteks (inglise mermaid's purses) või saatana kukruteks (devils purses).

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Hülgeema / Selamóðir (veeolend Islandi folklooris)
Munakapsel
Lõheema ja forelliema (islandi folkloor)
Hiidlestaema (veekrüptiid Islandi vetes)
Kalamüüdid ja müütilised kalad