Vatnagedda / Eiturgedda (mürgihaug Islandi folklooris)

Vatnagedda (islandi keeles 'järvehaug') ehk Eiturgedda (islandi 'mürgihaug') mürgikala Islandi folklooris. Paljudest Islandi mürgistest kaladest on Vatnagedda tõenäoliselt kõige surmavam. Vaatamata oma nimele ei näe ta välja haugina, vaid pigem väikese karvase lestana, kes on kuldset värvi (teateid ka sinisest variandist).

Vatnagedda mürk on kala lihas ja nahas ning ainuüksi kala puudutamine võib põhjustada surma. Selle kala mürk suudab lahustada nii orgaanilisi kui ka anorgaanilisi aineid ja selle mürgi vastu pole immuunsed isegi kummitused. Surnud vatnagedda olemasolust piisab igasuguse kurja vaimu peletamiseks ja vatnagedda rasv ravib kummituste ja nõiduste põhjustatud valu.

Vatnageddad elavad häguste järvede põhjas. Nad vihkavad valgust, mis väidetavalt tapab nad, ja seetõttu on neid näha veepinnal ainult enne torme ja uduse ilmaga. Kala kinnipüüdmiseks peab konks olema kullast. Õngitsejad peavad kandma inimnahast või mitmekihilisest rainahast valmistatud kindaid, kuid isegi siis tekib kalaga tegelemisel lööve ja põletik.

Pärast vatnagedda püüdmist on peamiseks probleemiks selle hoidmine. Üks isend, kes oli keeratud kahte hobusenahka, sulas neist läbi ja kadus maa sisse.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Hrökkáll (mürkangerjas Islandi rahvausundis)
Müütilised veeolendid