Skeljaskrímsli (merekoletis Islandi folklooris)

Skeljaskrímsli, merekoletis Islandi folklooris. Nimi Skeljaskrímsli ('karbikoletis' 'merekarpidega kaetud koletis') viitab mitmetele Islandi müütilistele olenditele, keda tuntakse erinevate nimede all. Neil kõigil on seos mererannaga, küür seljal ja merekarpide või laavakivikildudega kasukas, mis olendi kõndimisel ragiseb. Kõigi Islandi peamiste piirkondade randades on neid olendeid nähtud ja vähemalt ühes aruandes kirjeldatakse ka magevee-isendit. Skeljaskrímsli variatsioonid on Fjörulalli ('rannaskõndija'), Fjörulabbi ('rannarändur'), Fjörudýr ('kaldaloom'), Rauðkálfur ('punane vasikas'), Saeúlfur ('merehunt'), Skeljalabbi ('karbikõndija') ja Skeljalalli ('karbikõndija').

Skeljaskrímsli on võimsa kehaehitusega neljajalgne mereloom, aastase pullvasika või hobuse mõõtu. Kael on lai, lõuad ja hambad muljetavaldavad ning silmad punakad. Suust võib tulla fosforestseeruvat sära. Skeljaskrímsli saba on pikk ja selle otsas on nuia moodi laiend. Lühikesed tugevad jalad lõpevad suurte küünistega.

Skeljaskrímsli keha katavad merekarpide kojad. Need kõrisevad ja kraabivad olendi liikumisel, hoiatuse nõnda tema lähenemise eest. Tema lähenedes on tunda ka tugevat haisu. Tema veri on mürgine.

Skeljaskrímslid elavad meres ja tulevad kaldale põhjatalve kuuvalguseta öödel, sageli enne või pärast halba ilma ja torme. Neid meelitab valgus ja nad jätavad talud ustesse sügavad küünevaod.

Enamus relvi on skeljaskrímsli vastu kasutud. Üks talunik, kes võitles skeljaskrímsliga, suutis teda eemal hoida, kuni koletis väsis ja merre naasis, kuid talumeest tabas pärast seda pidalitõbi. Teisel talunikul õnnestus skeljaskrímslit haavata, kuid osa looma mürgisest verest pritsis talunikule peale ja ta suri petselt piinades.

kahjustamiseks tuleb kasutada alternatiivset laskemoona. Vaid hõbenööpide, pajuurbade või lambapabulatega tulistamine võib seda metsalist vigastada ja tappa.

Skeljaskrímsli levinuim variant on Fjörulalli.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Fjörulalli / Shore Laddie (olend Islandi folklooris)
Müütilised veeolendid
Merekoletised