Ogua / Rivesville'i koletis / Houlti koletis (veekrüptiid USAs)

Ogua ehk Rivesville'i koletis või Houlti koletis, veekrüptiid USA Lääne-Virginia ja Pennsylvania piirkonnas. Väidetavalt elab Monongahela jões, sellega liituvas Allegheny jões ja nende liitumisel moodustuvas Ohio jões. Ogua on olend, kes on osaliselt nagu alligaator ja osaliselt nagu kilpkonn. Ta on 20 (6,7 m) jala pikkune ja kaalub kuni 500 naela (üle 200 kg). Mõnikord väidetakse ta olevat kaks pead. Elab vees, kuid suudab tulla maale, kus varitseb loomaradadel – ta suutvat maha murda ka hirve.

Ogua pärinevat eelajaloolistest aegadest, mil piirkonnas rändasid ringi hiiglaslikud kilpkonnad.

1745. a teatati esmakordselt Oguast Lääne-Virginia Houlti nimelisest paigast, kus olend olevat koos perekonnaga kalal olnud 12-aastase poisi vee alla tõmmanud. Poissi ei nähtud enam kunagi.

Sellest ajast alates on Ogua kohta teateid tulnud kogu Marioni maakonnas. Viimaseid teateid jõudis meediass 2021. a oktoobris: kaks kalameest olevat näinud kuuvalgel säga püüdes vees olendit, keda nad olguses pidasid vette kukkunud kodutuks, kuid lähemale minnes nägid, et tal on madu meenutav saba. Nad jälgisid olendit 5-10 minutit ja kirjeldasid teda kui kedagi, kes kätele ja põlvedele toetudes roomab mööda kive.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Veekrüptiidid