Orabou / Orobon (veekrüptiid Punases meres)

Orabou ehk Orobon, veekrüptiid, keda preester, maadeavastaja ja kirjanik André Thevet oma 1575. a Pariisis ilmunud raamatus La Cosmographie Universelle. Põhja-Aafrikas on Punases mere ääres, mida kunagi tunti Orabou (hiljem Marzouan) mäena, mis oli koduks araablaste väikesele kogukonnale, selsetes merevetes elanud aga kala või poolveeline olend, keda tunti orabou nime all ja kelle nime järgi järgi olevat nime saanud ka mägi.

Theveti kirjelduse põhjal oli orabou 9-10 jalga pikk ja kaetud soomustega. Tal olevat küürakas, mõneti kassilik välimus. Olendi liha maitsevat eriti halvasti ja selle söömisest tekkivat neeru- ja põiekivid.

Oletatakse, et Theveti kirjeldus võib olla inspireeritud krokodillist, kuigi Thevet teeb oraboul ja krokodillil vahet. Teise võimalusena on pakutud, et tegemist on võinud olla varaaniga.

Olendist kirjutab ka kirurg Ambroise Paré oma 1614. a Pariisis ilmunud raamatus Les Oeuvres d’Ambroise Paré; seal muutub olendi nimi oroboniks (tõenäoliselt kirjavea tõttu), Orabou mäest saab Masouani mägi ja lisandub detail, et orobon olevat teiste kalade suhtes äärmiselt metsik.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

André Thevet (prantsuse rändur ja õpetlane)
Müütilised veeolendid
Veekrüptiidid