Leelanau järve koletis (veekrüptiid USAs)

Leelanau järve koletis, veekrüptiid Leelanau järves (USA, Michigani osariik, Leelanau poolsaar) Järve pindala on 35 km2; kunagi oli järv väiksem, kuid järve paisutati 19. saj lõpus tammi abil, ja selle tase tõusis 10-12 jala (3,3-4 m) võrra. Teated järves elavast olendist pärinevad tammi rajamisele järgnenud ajast – teda arvatakse elavat üleujutatud metsas.

1910. a suvel läks William Gauthier'i nimeline nimeline sõudepaadiga järvele ahvenaid püüdma. Alguses püüdis ta roostiku ääres, kuid kala ei võtnud ja ta otsustas sõuda kaugemale järve sellesse piirkonda, kus ta varem polnud kalastanud. Seal olid tüügastena püsti järve paisutamise järgselt surnud seedripuud ning noormees otsustas paadi siduda ühe kännu külge. Kui paadinöör puudutas oksa, avanesid kännul kaks tohutut silma, mis paiknesid paadis istuva Williami näo kõrgusel. Noormees tardus seda nähes, kuni „känd“ sukeldus tema paadi alla. Tema suurus oli muljetavaldav – kui koletise pead oli näha teisel pool paati, oli tema sabaosa veel üleval vastasparda taga. William Gauthier'i lapselapse teatel oli kohtumine tolle olendiga mõjunud tema vanavanaisale selliselt, et ta vältis aastaid kalastamist Leelanau järvel.

Leelanau koletise eripäraks on see, et see erineb järvekoletiste kirjelduste enamusest, mille puhul on tegemist plesiosauruse moodi olenditega. Olendit olevat 19. sajandi lõpul ja 20. sajandi alguses väidetavalt näinud veel mitmed inimesed, kes aga olevat peljanud sellest avalikult kõneldada.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Veekrüptiidid
Järvekoletised