Ontario järve koletis / Kiengstie (veeküpriid Kanadas)

Ontario järve koletis, ka Kiengstie, veeküpriid Ontario järves. Ontario järv asub Kanadas ja on üks Suure Järvistu viiest suurest järvest. Järve pindala on 19 000 ruutkilomeetrit, keskmine sügavus 86 m ja suurim sügavus 244 m. Järve idaosas asuva Kingstoni linna piirkonnas on olendile antud nimeks Kiengsti.

Lood ja vaatlused räägivad pikast ja maolaadsest olendist järves. Irokeeside hulka kuuluval Seneca hõimul oli uskumus tohutust maolaadsest olendist nimega Gaasyendietha, kes elas järve sügavustes. Tal oli ka võime lennata võimet lennata ja suust tuld välja ajada. Teda kutsuti ka meteooridraakoniks, kuivõrd oletati, et olend pärineb Maad tabanud meteoorist.

3. 07. 1817 nägi laeva meeskond rannast 3 miili kaugusel tumedat maolaadset olendit, mille läbimõõt oli üks jalg ja pikkus 30–40 jalga.

5. 08. 1829 väitsid kaks last, et nägid 20–30 jala pikkust maolaadset olendit. Teated sellest ilmusid ajalehtedes Kingston Gazette ja Religious Advocate.

1. 07. 1833 nägid kapten Abijah Kellogg ja mõned tema meeskonnaliikmed Kingstoni sadamasse suunduval laeval Polythermus järves 175 jala pikkust sinist madu. Olendil polnud selget pead, vaid see oli kummastki otsast kitsenenud, sarnanedes hiiglasliku vihmaussiga. Olend ujus laevast rahulikult mööda. Teade sellest avaldati Oswego Palladium-Timesis .

1842. a teatasid kaks poissi, et nägid Gull Beachi kaldal ujumas pruuni, 30–40 jala pikkust suure peaga olendit.

25. 07. 1872 nägid Olcott New Yorgi linna elanikud olendit, kes hüppas veest 50 jalga välja.

1877. a augustis märkasid kalurid Burlingtoni lahes olevust, kes oli nagu krokodillisuuga palk. Üks kalameestest väitis, et koletis oli tema aeru hammustanud ning sellele jäid hambajäljed. Juhtumit kirjeldati lehes Kingston Daily New.

1881. a septembris nägid aurulaeva Gypsy reisijad ja meeskond olendit, kes oli 25–40 jalga pikk ja kellel olid väikesed jalad ja pikk saba.

22. 08. 1882 nägid kolm isikut Fort Yorki lähedal vees madu, kes oli 50 jalga pikk, läbimõõdult mehepaksune, sinakashall ja jäikade harjastega kehal. Aruanne avaldati Toronto Mailis ja seejärel New York Timesis.

1888. a suvel teatasid kaks meremeest, et nägid Wolfe'i ja Simcoe saarte vahelises kanalis madu.

1892. aasta juulis ründas koletis kalastavat abielupaari Brackey's Bay lähedal. Mees tõrjus koletise õngeritvade abil eemale. Paar kirjeldas olendit kui "suurt madu, kelle silmad on nagu tulekerad".

1931. aasta augustis märkasid kaks, kes sõitsid Alexandria lahest Kingstoni jahtklubisse vees 30 jala pikkust olendit; nad kirjeldasid teda: "üks silm pea keskel ja kaks sarvetaolist sarve".

1968 a nägi Scarborough elanik Toronto lähedal vetes "20 jala pikkust angerjalaadset olendit, kellel oli mingi lakk".

1970-ndatel nägi üks isik olendit kahel korral. See isik oli loodusvarade ministeeriumi töötaja ja ütles vaatluse puhul, et nägi "suurt olendit prints Edwardi maakonna kaldalt järve sukeldumas".

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Gaasyendietha (hiigelmadu Kanadas)
Saint Clairi järve koletis (veekrüptiid Kanadas)
Veekrüptiidid
Järvekoletised