Kinosoo (järvekrüptiid Kanadas)

Kinosoo, järvekrüptiid Kanada Alberta ja Saskatchewani provintsidesse jäävas Cold Lake järves (373 km2, suurim sügavus 200,1 m).

Kinosoo lugu saab alguse juba põlisrahvaste pärimusest. Kohaliku legendi järgi aerutas üks noor mees sageli järvel kanuuga, et külastada naist, kellega lootis abielluda. Kuigi kallaste lähedale hoidumine oli turvalisem, otsustas noormees ühel õhtul, kui tuul oli vaikne, otse üle järvelahe sõuda. Lahe keskel sööstis tema paadi kallale tohutu kala ja hammustas paadi pooleks, mehe tõmbas aga vee alla – seda kõike vaatas vaatas abituna kaldalt teda ootav neiu.

Kinosoost on palju lugusid ning järve ümbruses elavad creed võtavad neid tõsiselt. Üks Cree kalur läks kanuuga järvele kala püüdma ega tulnud enam tagasi, kuna Kinosoo neelas ta alla. Ühe loo järgi olla Kinosoo saanud surma, kui rühm põtru ujus üle Cold Lake'i – põdrapull olevat Kinosoo tapnud ja hiljem leiti Birch Pointi rannast suured selgroolülid ja ribid.

19. sajandi keskel leidis põlisrahvaste jahiseltskond Birch Pointist ühe või mitu väga suurt luud, mis olid osaliselt liiva sisse maetud. Neid luid peeti ka sellisteks, mis võivad pärineda vaalalt. 1930-ndatel reisis järve äärde inimesi kogu Kanadast lootusega Kinosood näha või isegi tabada.

Kinosoo kohta puuduvad täpsemad kirjeldused. Vahel on teda nähtud suure tuurana, vahel haugina, vahel tuura ja haugi hübriidina. Lihtsalt Suur Kala.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Misiginebig ehk Kinepeikwat (järvemadu Ida-Kanadas)
Veekrüptiidid
Kalamüüdid ja müütilised kalad