Gloucesteri meremadu (veekrüptiid USAs)

Gloucesteri meremadu, olend, keda on väidetavalt nähtud Ameerika Ühendriikides Gloucesteri, Massachusettsi ja Cape Anni piirkonnas ranniku läheduses. Vaatlusted algasid 1817. aasta augustis ja jätkusid aastail 1818–19. Varaseimast olendi nägemisest Anni neeme lähedal 1638. a kirjutas esimesena oma raamatus inglise rändur John Josselyn, keda tema kergeusklikuse tõttu ei peeta eriti usaldusväärseks.  Juhuslikud vaatlused jätkusid 20. sajandini.

  Gloucesteri meremadu 1817

1817. aasta vaatluste hulk, mille hulka kuulusid ka olendi nägemised nelja vaalalaeva meeskondade poolt, ärgitas olendi olemasolu uurima Uus-Inglismaa Linne Seltsi. Kindral David Humphreys külastas Gloucesteri ja küsitles tunnistajaid. Gloucesteri elanikud leidsid hiljem rannas väikese küüraka mao, kes oli nende arvates meremao järglane. Seltsi analüüs avaldati brošüüris, milles teatati, et tegemist on uue liigiga, millele anti nimeks Scoliophis Atlanticus. „Järglast“ uurinud loodusteadlane Charles Alexandre Lesueur tegi aga kindlaks, et tegemist on tuntud maoliigiga Coluber constrictor (inglise eastern racer), kelle selgrool on kasvajad.

Linne seltsi joonis meremaost

Kuna seda olendit nägid sajad või koguni tuhanded inimesed, on Gloucesteri meremadu üks kõige paremini dokumenteeritud meremadude vaatlusi üldse.

Mitmete tunnistajate teated selle kohta, et nägid olendi peast välja ulatuvat piigi- või odataolist moodustis, lubab USA paranormaalsete nähtuste kriitilisel uurijal Joe Nickellil (s 1941) oletada, et Clocesteri meremaona vaadeldud olend oli narval (Monodon monoceros).

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Narval (Monodon monoceros)
Veekrüptiidid
Merekoletised