Devil's Lake koletis (järvekoletis USAs)

Devil's Lake koletis, mütoloogiline olend USA Wisconsini osariigi Sauki maakonnas asuvas Devil's Lake järves. Algselt nakota siuudega asustatud piirkonnas on Devil's Lake olnud sajandeid populaarne kogunemiskoht, sealhulgas ka valgetele asunikele. Järv on olnud pikka aega koduks ka olendile, keda indiaanlased pelgasid. Vaatluste puudumine uuemal ajal on tekitanud arvamuse, et kui koletis üldse eksisteeris, on see suundunud mujale või välja surnud.

Ühes varasemas legendis kogub pealik nooree sõdalased, et minna nendega kesköisele jahiretkele tesel pool järve asuvatele viljakatele maadele. Täiskuu valguses libisesid sõdalased üle järve, kui vaiksest veest ilmus hulk kombitsaid, mis ajasid kanuud ümber ja tapsid inimesed. Appihüüete peale tormasid randa hõimukaaslased, kes nägid toimuvat, kuid ei saanud midagi ette võtta.

Seejärel hakati igal aastal korraldama ohvripidu, et hukkunud sõdalastele austust avaldada ja heita järve koletise rahustamiseks loomohvreid. Traditsioon jätkub tänapäevalgi, kuigi sündmus on nüüd pigem igaastane piknik.

Kui piirkonda saabusid esimesed misjonärid, kuulsid nad põlisasukatelt, et ühel aastal oli suur põud. Põua ajal hoidus Nakota hõim järve lähedusse, sest see oli ainus veeallikas, mille äärde tulid loomad lähedalt ja kaugelt vett jooma, ja nende küttimisest sai rahvas toitu. Põua jätkudes langes ka järves veetase, kuni see muutus kaheks järveks, mille vahele jäi madal mudariba. Ühel hommikul leidsid indiaanlased mudaribalt sinna lõksu jäänud tohutu olendi, kellel oli pikk kael, väike pea ja lai keha. Loom peksles peksles ja kõigutas ennast, et mudaribalt pääseda. Mõne päeva pärast suutiski ta ennast libistada kahest tekkinud järvest sügavamasse.

Võimalikke selgitusi on erinevaid: on pakutud, et tegemist on hiiglasliku magevee-kaheksajala liigiga; on ka oletatud, et olend oli plesiosaurus, kes leidis tee järve pärast viimast jääaega.

Füüsilisi tõendeid koletise olemasolust ei ole leitud, dokumenteeritud pole ka ühtegi olendi vaatlust.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Müütilised veeolendid
Järvekoletised