Cuchivilo (merekoletis Chiloe saarestikus)

Cuchivilo, ka cuchivilu, veeolend Chiloe saarestiku (Tšiili) mütoloogias. Merilõvi suurune olend, kelle esimene kehapool on nagu seal ja tagumine nagu maol või merimaol.

Pärimuse põhjal elavad cuchivilod madalaveelise mere põhjas Chiloe saarestiku sisemeres randade lähedal. Nad käivad ujumas ka jõgede suudmealadel, laguunides või soodes. Inimestel tuleb niisugustes paikades suplemisega olla ettevaatlik, sest kui nad suplevad samas vees, kus on käinud cuchivilo, katub nende keha varsti vistrike või sügelistega. Ohtlik on ka kuulda cuchivilo häält, mis sarnaneb sea röhkimisega, sest selle hääle kuulmine annab teada, et kuulnu eluiga on üürike.

Cuchivilole meeldib nagu sealegi püherdada mudas ja ta on alati näljane. Olendi lemmiktoiduks on merekarbid ja kalad, mistõttu ta tungib kalaaedikutesse. Lisaks kalade ärasöömisele lõhub olend aedikut, kuid veelgi hullem on see, et pärast cuchivilo rünnakut on kalaaedik neetud ja sinna ei tule enam kunagi ühtegi kala. Needuse eemaldamiseks tuleb läbi viia tseremoonia, mida tuntakse cheputo või threputo nime all – inimesed peavad lööma kalaaediku aedasid tubaka või loorberiokstega.

Cuchivilo algkujuks looduses peetakse lõuna elevanthüljest (Mirounga leonina), kes võib eksikülalisena sattuda ka Chiloe saarestiku vetesse.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Veekrüptiidid
Merekoletised