Ambize Angulo / Ambisiangulo (veekrüptiid Aafrikas)

Ambize Angulo ehk Ambisiangulo, järvekoletis, kes väidetavalt elab Aafrikas, Kongos ja Angoolas. Kirjeldustes on tal kala keha, sea või härja pea, lame ümmargune saba, uimede asemel inimkäte sarnased liigesed. Väidetavalt on ambized haruldased olendid, keda on väga raske tabada, kuid kohalike elanike seas peetakse neid delikatessiks. Esimesed vaatlused pärinevad väidetavalt 16. sajandist eurooplastest Aafrika-avastajatelt. 17. sajandil kirjeldvad olendit oma reisikirjades Samuel Purchas (1626) ja Olfert Dapper (1686).

Olend kaalub umbes 500 naela, on kaheksa jalga pikk ja neli jalga lai ning ühtlaselt hallikaspruun. Otsmik on kõrge, pea ja silmad ovaalsed, suu suur, kuid lõuata, kõrvad õhukesed, nahk lame. Ambisiangulo kaks kätt on lühikesed ja lõpevad pikkade ja liigestega sõrmedega nagu inimestel, kuid neid ei saa painutada. Saba on ümar.

Ambisiangulosed toituvad jõgede kallastel kasvavast rohust ega lahku kunagi veest. Purchas väitis, et ambisiangulo jaht oli ohtlik, kuid Dapper kirjeldab palju rahulikumat lähenemist. Ambisiangulosid püütakse ja vigastatud ambisiangulol lastakse põgeneda, kuna tema aeglast liikumist saab jälgida kanuus. Viljaliha on rasvane ja sealiha maitsega.

 Praegu puuduvad füüsilised tõendid selle olendi olemasolu kinnitamiseks, on ainult teated maadeavastajatelt ja põliselanikelt. Oletatakse, et olend võib olla mõneks seni tundmatuks ja eripäraseks lamantiini liigiks.

Allikas: digitaalne A Book of Creatures

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Veekrüptiidid
Järvekoletised