Aidakhar (järvekoletis Kazahstanis)

Aidakhar (kasahhi Айдахар), järvekoletis Kasahstani põhjaosas Žambõli rajoonis asuvas Kök-köli mägijärves. Järves toimub iselaadne nähtus: tekivad veekeerised ja -lehtrid ning lainetus nagu liiguks vee all suur ja pikk olend. Väidetavalt on olend umbes 15 m pikk ja tema pea on 2 m pikkune ja 1 m laiune. Tal on pikk kael ja üks küür. Järvest kostab ka hääli, pikki vilesid ning ohkeid.
Väidetavalt tulevat Aidakhar vahel järvest välja ning jahtivat lambaid.

Legendi põhjal on Aidakhar madu, kes toitus elusolendite verest. Kunagi valitses ta maailma ja tema abiliseks oli sääsk, kes pidi kogu maailmas verd maitsma ja teatama Aidakharile, kelle veri on kõige maitsvam. Kord kohtas sääsk pääsukest ja rääkis tollele, et läheb Aidakharile teatama, et kõige maitsvam veri on inimesel. Pääsuke keelitas teda sellest vaikima, aga sääsk lendas Aidkhari juurde. Pääsuke lendas talle järele ning kui sääsk rääkima hakkas, tõmbas oma nokaga sääsel keele suust välja, mistõttu sääsk kaotas kõnevõime. Pahane Aidakhar ründas pääsukest, sai tal hammastega sabast kinni ja tõmbas saba keskelt paar sulge välja. Sellest ajast ongi selle linnu saba harkjas.

1975. aasta suvel olevat geoloogiaprofessor Anatoli Petšerski koos pojaga umbes 8 m kauguselt näinud, kuidas vesi hakkas järves möllama ja t lainetest ilmus madujas koletis.

Teadlaste hinnangul võib tegemist olla järve sügavusest üles paiskuvate gaasidega. Järve põhjas on veealused koopad, mis on järve põhiosaga ühendatud kanalite kaudu – koobastesse võib koguneda ka gaase, mis sealt aeg-ajalt vabanevad.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Veekrüptiidid
Järvekoletised