Labõnkõri järve kurat (veekrüptiid Venemaal)

Labõnkõri järve kurat (vene Лабынкырский чёрт), veekrüptiid Venemaal Sahha föderaalringkonnas (Jakuutias) Labõnkõri järves. Kohalike elanike teateil elavat järves tumehall olend tuhutu suure suuga. Tema silmade vahe olla sama suur kui kümnest palgist tehtud parve laius. Juttude põhjal on olend agressiivne ja ohtlik, ründab inimesi ja loomi ning võib tulla ka kaldale.

Geoloog V. I. Tverdohlebov olevat näinud olendit 1953. aastal ja andis sellest ka teada. Järvele korraldati mitmeid ekspeditsioone, kuid olendi olemasolu ei ole leidnud kinnitust.

Pärast seda, kui uurimishuvi 1970-ndatel vaibus, jäi järve lähedale elama üksnes kalur Aljams (Алямс), kes oli kunagi trotskistina välja saadetud Jakuutiasse, kuid ei soovinud sealt enam lahkuda. Tema jutustused sellest, kuidas ta toob järvekuradile ohvreid, sütitasid 1980-ndate lõpus taas huvi järve uurimiseks. Aljams haigestus 1993. a ja ta viidi haiglasse. Sonides ütles ta, et Labõnkõr ei anna talle lahusolekut andeks ja tapab ta. Kalur viidi tagasi järve äärde, kus ta peagi suri.

Uuemaid ekspeditsoone on läbi viidud 2005. ja 2013.-2014. aastatel. 2016. a veetis järvel 100 päeva rännumees Andrei Solovjov, kes kogus olendi kohta tunnistusi kohalikelt elanikelt ja sai teada ka helikopteri lendurilt, et too on õhust näinud järves 5-7 m pikkust reptiili; ta fikseeris ka kalavõrkude rebenemise – neis olid mitmemeetrised augud, mille tekkimist on keeruline selgitada.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Veekrüptiidid
Järvekoletised