Vikerkaare-kala (hinduism)

Vikerkaare-kala, hinduismis legend kalast, kes oli suur nagu vaal. Kala neelas alla Buddha, kes oli jumal Višnu üks kehastustest, kuid seejärel püüdsid kalurid ka kinni ja vabastasid Buddha tema kõhust. Pärast seda söödi kala ära ja temast jätkus rahvale toitu terveks aastaks.
Vikerkaare-kala soomused olid punased, sinised, rohelised ja kollased ning esindasid klassikalisi elemente. Rohelised soomused olid valmistatud rohust, mis esindasid maaelementi Prithvi. Sinised soomused olid jääst ja esindasid veeelementi Jali. Kollased soomused esindasid õhku ehk Vayut. Punased soomused olid tulest ja esindasid tuleelementi Agnit.

Kalade süstemaatikas on takson, mis paljudes keeltes kannab vikerkaarekalalaste nime (Inglise rainbowfish; saksa Regenbogenfische; soome sateenkaarikalat). Tegemist on ateriinilste (Atheriniformes) seltsi kuuluva sugukonnaga Melanotaeniidae, mida eesti keeles nimetatakse vikerkalalasteks. Need kalad on levinud Austraalia põhja- ja idaosas, Uus-Guineas, Sulawesi ja Madagaskari piirkonnas. Enamus liike on pikkuselt lühemad kui 12 cm, mitmeid liike kasutatakse akvaariumikaladena.

 Vikerkalad akvaariumis

Juuni, 2022

Vaata lisaks:

Vikerkaaremadu (olend Austraalia mütoloogias)
Varuna (hinduismi merejumal)
Matsya (hinduismi jumalanna)
Makara (hindu merekoletis)
Ateriinilised (Atheriniformes)
Kalamüüdid ja müütilised kalad