Harjasuimed (Setipinna)

Harjasuimed (Setipinna), kiiruimsete luukalade perekond heeringaliste (Clupeiformes) seltsi anšoovislaste (Engraulidae) sugukonnast.

Leviala Indo-patsifiidses regioonis, osa liike on mageveelised. Seljauime algus umbes selja keskel, kõhuservel kiilusoomused nii kõhuuimedest ees- kui ka ka tagapool, anaaluim pikk. Iseloomulikuks väkistunnuseks on rinnauimede ülemised kiired, mis on pikad ja niitjad. Toituvad kaladest ja selgrootuist. Suurim pikkus liigiti 11 (SL) – 40 (TL) cm.

Perekonda kuulub 8 liiki (FishBase, 2020):

Setipinna breviceps (Cantor, 1849) (Shorthead hairfin anchovy) – mops-harjasuim. Vaikse ookeani lääneosa: Sumatra ja Borneo jõgede suudmealadel, tõenäoliselt ka Jaaval; teated ka India, Bangladeshi ja Myanmari vetest. Mere- ja riimveeline; pelaagilis-neriidne. Pikkus kuni 24 cm (SL). Pole ohustatud. Äripüük.

Setipinna brevifilis (Valenciennes, 1848) (Short-finned hairfin anchovy) – bengali harjasuim. Aasia: Indias Gangese jõgikonnas. Mageveeline; pelaagiline, potamodroomne. Pikkus kuni 26 cm (SL). Ohustatus määramata. Elatuspüük.

Setipinna melanochir (Bleeker, 1849) (Dusky Hairfin anchovy) – tõmmukas harjasuim. Vaikse ookeani lääneosa: Taist lõunasuunas Jaava saareni, rannikumeres, suudmealadel ja jõgedes (Tais Chao Phraya vesikonnas, Indoneesias Rokani, Kapuasi ja Barito jõgikondades; samuti Mekongi vesikonnas). Toitub peamiselt putukavastsetest ja pisikaladest. Mere-, riim- ja mageveline; pelaagilis-neriidne. Pikkus kuni 33 cm (SL), tavapikkus 19 cm (SL). Ohustatus määramata. Elatuspüük. Kasutatakse prahoki (kalapasta) valmistamiseks.

Setipinna paxtoni Wongratana, 1987 (Humpback hairfin anchovy) – küürak-harjasuim. India ookeani idaosa: Lääne-Austraalia põhjarannikul Cambridge'i lahes Medusa Bank'i juures, arvatavasti ka mujal. Mere- ja riimveeline; pelaagilis-neriidne. Pikkus kuni 11 cm (SL). Ohustatus määramata.

Setipinna phasa (F. Hamilton, 1822) (Gangetic hairfin anchovy) – gangese harjasuim. Aasia: Indias mage- ja riimvetes (Gangese jõgikonnas, ka Orissa jõgikonnas); teateid ka Bangladeshist ja Myanmarist. Jõgedes ja suudmealadel. Mage- ja riimveeline; pelaagiline; amfidroomne. Pikkus kuni 40 cm (TL). Pole ohustatud. Vähene äripüük.

Setipinna taty (Valenciennes, 1848) (Scaly hairfin anchovy) – soomus-harjasuim. Vaikse ookeani lääneosa: Bengali lahest lõunasuunas Penangini; Taist lõunasuunas Jaava ja Lõuna-Kalimantanini, kuid puuduvad andmed, et oleks ka Filipiinide, Sulawesi või Paapua Uus-Guinea vetes. Parvekala. Peamiselt rannikumeres, siseneb ka suudmealadele. Mere- ja riimveeline; Peaagilis-neriidne; okeanodroomne; 0-50 m sügavusel. Pikkus kuni 15,3 cm (TL). Pole ohustatud. Vähene äripüük. Turustatakse värskena, soolatuna, vinnutatuna. Kasutatakse kalapüügil söödana.

Setipinna tenuifilis (Valenciennes, 1848) (Common hairfin anchovy) – harilik harjasuim. Indo-patsifiidne regioon: India ookeani idaosas Bengali lahe põhja- ja idaranniku vetes, ka Andmani saarte vetes; Vaikse ookeani lääneosas Austraalia põhjarannikul, Arafura meres, Paapua lahes, Sarawaki vetes, arvatavasti ka Filipiinidel ja Hongkongis, samuti Taiwanist põhja poole kollase mereni ja Jaapani mere lõunaosani. Parvekala. Rannikumeres, suudmealadel, siseneb ka magevette. Mere-, riim- ja mageveeline pelaagilis-neriidne amfodroomne, 0-50 m sügavusel. Pikkus kuni 22 cm (SL). Ohustatus määramata. Vähene äripüük.

Setipinna wheeleri Wongratana, 1983 (Burma hairfin anchovy) – birma harjasuim. Aasia: Myanmar, teated ka Taist. Jõgedes ja suudmealadel. Mage- ja riimveeline; pelaagiline. Pikkus kuni 30 cm (NG). Ohustatus määramata. Elatuspüük.

                                                                                                                                                                                          Juuni, 2020

Vaata lisaks:

Anšoovislased (Engraulidae)