Harilik pardkala (Barbus barbus)

Harilik pardkala (Barbus barbus (Linnaeus, 1758)), kiiruimne luukala karpkalaliste (Cypriniformes) seltsi karpkalalaste (Cyprinidae) sugukonna pardkalalaste (Barbinae) alamsugukonna pardkalade (Barbus) perekonnast. Perekonna tüüpliik. Inglise common barbel; saksa Barbe, Flussbarbe, Pigge; prantsuse barbeau fluviatile; soome jokibarbi; vene обыкновенный усач, марена.

Euroopa: levik laialdane; puudub lõunas Hispaanias, põhjas Taanis ja Skandinaavias. On asustatud Itaaliasse, Šotimaale, Marokosse.

Bentopelaagiline. Potamodroomne. Kiire vooluga keskmistes ja suurtes jõgedes, harvem järvedes. Talvitub suure rühmana aeglase vooluga vees. Aktiivne videvikus ja koidikul. Toitub peamiselt bentilistest selgrootutest (koorikloomad, putukavastsed, limused km), väikestest kaladest ja harvem vetikatest. Pikkus kuni 120 cm (TL), tavapikkus 30 cm (TL), suurim publitseeritud mass 12 kg, eluiga kuni 15 a. Pole ohustatud.

Leiab kasutamist toidukalana, kuid mari on mürgine (kutsub inimeselt esile oksendeamise). Vähene äripüük (umbes 100-400 t aastas – Serbia, Ungari, Rumeenia, Bulgaaria,Slovakkia, Sloveenia); vesiviljelus; huvikalastus; akvaristikaäri.

                                                                                                                                                                                          Märts, 2020

Vaata lisaks:

Pardkalad (Barbus)




Hotmedia.ee