Prussakas ja tarakan

Prussakas ja tarakan

Prussakas ja tarakan pole sama putuka erinevad nimed, vaid erinevad liigid prussakaliste (Blattodea) seltsist, millesse kuulub umbes 4000 liiki.

Tarakan ehk must tarakan (Blatta orientalis) on 18-30 mm pikkune mustjaspruun, läikiv, iseloomuliku ebameeldiva lõhnaga putukas. Pärit on ta Aafrikast või Aasiast.
Must tarakan

Must tarakan on öine sitikas. Valgel ajal peitub ta põranda- või seinapragudesse, vanni alla, tapeedi taha, armastab soojust ja niiskust. Tema kinnipüüdmiseks on vaja üksjagu vilumust. Kui on teada, et ruumis leidub tarakane, sisenetakse sinna vaikselt ja süüdatakse valgus. Valguse toimel kangestuvad tarakanid mõneks hetkeks ning just siis tulebki neid korjata. Et kalalkäiguks tarvilikku kogust kokku saada, peab “rünnakut” mitu korda läbi viima.
Harilik prussakas

Prussakas ehk harilik prussakas ehk saksa prussakas (Blattella germanica) on kuni 16 mm pikkune pruuni värvi putukas. Elab köökides või teistes paikades, kus on niiske ja leidab toidujäänuseid. Pimeduse saabudes tulevad prussakad jahiretkele, kuid ei karda oma peitepaikadest väljuda ka valguse käes. Kogutakse samamoodi kui tarakane.

Must tarakan ja harilik prussakas on meie kliimas inimkaaslejad, kes oma külmakartlikkuse tõttu iseseisvalt looduses toime ei tule. Meie metsades elab aga harilik metsprussakas (Ectobius lapponicus), kes on aktiivne ka päevavalguses.

Metsprussakas

Kinnipüütud tarakane ja prussakaid säilitatakse klaaspurgis, mille kaande on tehtud õhuaugud.
Konksu otsa pannakase nagu muidki põrnikaid, juhtides konksu rindmikult kõhu poole. 
Püütakse nii ujuki- kui ka lendõngega, võtavad kõik putukaid söövad kalad.

Allikad:
http://www.zbi.ee/satikad/putukad/prussak/
V.Korþets, Õngitsemine+. Käsikiri
Kalale.ee KIK