Kala (toit)

Kala kui toit on kalade elunditest, eriti lihastest saadav toiduaine.
Kala on kasulik toiduaine, sisaldades mitmeid inimorganismile vajalikke aineid ja vitamiine.
Kala sisaldab 13–23% täisväärtuslikke valke, mida on paljudes kalades kuni 25% (anðoovis, tuunikala); sügisel on ka räimes valku kuni 23%.

Rasva sisaldus kõigub tugevalt 0,1–33%ni, mis sõltub kala liigist ja püüdmisajast. Rasvasemateks loetakse lõhelisi, heeringalisi, tuuralisi, tuunikala, skumbriat ja makrelli. Üsna vähe on rasva tursas, hõbeheigis ja haugis. Äärmiselt kasulik kalarasv sisaldab suurtes kogustes A-, D- ja E-vitamiine, mõnedes liikides ka B1- ja B2-vitamiini.

Kala ja kalatooteid sisaldavad ka väga olulist omega–3 rasvhapet.

Kalas on rikkalik valik mineraalaineid (1–5%), sealhulgas kaaliumi, rauda ja fosforit. Oluline on kalas mikroelement seleeni sisaldus, mis kaitseb inimorganismi vähirakkude arengu eest ja hoiab ära südameinfarkti. Südamehaigetele vajaliku kaaliumi sisaldus on suurem merekalades. Kõik merekalad sisaldavad rikkalikult joodi, millest meil rafineeritud toiduainete ajastul vajaka jääb. Kalatoit on seega oluline kilpnäärme alatalituse all kannatavatele inimestele.

   siig küpsemas

Vikipeedia  http://et.wikipedia.org/wiki/Kala_(toit)
Kalale.ee KIK