bouillabasse

bouillabaisse, 


kuulus prantsuse kalahautis, sisaldab mitut erinevat liiki kala ja selgrootuid.

Algselt kalameeste supp, milles kasutati Ă€ra pĂ€evase saagi ĂŒlejÀÀgid. TĂ€htis on, et supp tehtaks mitmest kalaliigist. Seal peaks olema ka tarretavat ainet sisaldavaid kalu, nagu paltus, lest vĂ”i luts. Supp on kĂ”ige parem siis, kui seda keedetakse suures potis suur kogus. Krevette ja rannakarpe pole tingimata vaja kasutada. Selle asemel vĂ”ib leemesse panna keema tĂŒkeldatud porrut, porgandit vĂ”i juursellerit. Aedvilju keedetakse segades kuumas Ă”lis poti pĂ”hjas ning kurnatud leem valatakse nendele peale.
 
Traditsiooniline bouillaibasse sisaldab vĂ€hemalt kolme sorti kala, sh meripuuklased (pr. k. rascasse), grondin, harilik meriangerjas (pr. k. congre). Lisaks vĂ”ib bouillabaisse sisaldada kuld-merikokre (pr. k. dorade), kammeljat, merikuradit (pr k baudroie), kefaallasi, hĂ”beheiki (pr. k. merlan). Tavaliselt on supis ka jĂ€rgmiseid mereande: söödav merisiilik (pr oursins), rannakarbid (moules), vĂ€ikekrabid (etrilles), Ă€mblikkrabid (araignĂ©es de mer) ja kaheksajalad. Kallimad versioonid vĂ”ivad sisaldada ka languste.


Üks vĂ”imalik ja eesti oludele passitatud retsept

1 1/2 kg kalu (ahvenat, koha, lesta, lutsu)
1,5 l vett
1 sibul
3 sl Ôli
200 g tomateid vÔi 1 purk purustatud tomateid
1 porru roheline osa
1 porgand
2 kĂŒĂŒslaugukĂŒĂŒnt
2 tl soola
1/2 tl tĂŒĂŒmiani
veidike apteegitilli
veidike safranit
6-8 tera valget pipart
2 loorberilehte
kimbuke peterselli
1/2 sidruni mahl

LISAKS:

200 g krevette
1 vÀike purk rannakarpide vesihoidist
1 dl vahukoort
1 dl hakitud tilli
Kalale.ee KIK