Bootsiad (Botia)

Bootsiad (Botia), kalade perekond karpkalaliste (Cypriniformes) seltsi bootsialaste (Botiidae) sugukonnast. Looduslik levila Aasias, peamiselt Lõuna-Hiinas ja Kagu-Aasias, sh ka Sumatra, Kalimantani ja Jaava saartel. Asustavad erinevaid biotoope. Elavad rühmadena.

Keha torpeedokujuline, läbilõikes kolmnurkne, lame kõht ja terav ninamik 6-8 poisega. Ere värving. Rinna- ja kõhuuimedel iminapad, mille abil kinnituvad kivide või rontide külge, et kaapida neilt ja süüa vetikaid ja taimevõrseid. Enamus liike aktiivsemad hämaruses.

Laialdaselt levinud akvaariumikalad.

Perekonnas on 10 liiki (FishBase, 2019):

Botia almorhae Gray, 1831 (Almorha loach) – almorha bootsia. India kirdeosas Gangese vesikonnas ja Nepaalis, teateid ka Myanmarist. Väikestes mõõduka vooluga mägijõgedes kõrgemal kui 190 m merepinnast. Eelistab kivist põhja. Demersaalne, troopiline. Pikkus kuni 15,5 cm. Keha lühike ja kõrge. Taust valkjas, helehall või kollakas, sellel marmormuster. Eluviis öine, päeval varjub kivide alla. Toitub väikestest vähikestest ja putukavastsetest. Seisund: pole ohustatud.



Botia birdi Chaudhuri, 1909 (Birdi loach) – birdi bootsia. Indias ja Pakistanis, laialdaselt Induse vesikonnas. Demersaalne, subtroopiline. Selge vee ja kiire vooluga mägijõgedes. Pikkus kuni 18,6 cm. Eluviis vähetuntud; kudema suundub Jhelumi jõkke ja mõnda järve.



Botia dario (Hamilton, 1822) (Bengal loach, queen loach) – rohebootsia. Aasia: India lääneosa, Bangladesh ja Bhutan. Demersaalne, troopiline. Selgeveelistes mägijõgedes. Pikkus kuni 15,1 cm. Eluviis päevane. Keha taustvärv kuldjas-rohekas. Seisund: pole ohustatud.



Botia dayi Hora, 1932 (Hora loach) – hora bootsia. Aasia: Põhja-India, Pakistan ja Bangladesh. Demersaalne, troopiline. Pikkus kuni 12 cm. Väga sarnane võrkbootsiaga (Botia lohachata) ja osa ihtüolooge peavadki neid liike identseteks.



Botia histrionica Blyth, 1860 (Golden zebra loach) – arlekiinbootsia. Aasia: Indias ja Myanmaris Salweeni vesikonnas. Selgeveelistes mägijõgedes. Demersaalne, troopiline. Pikkus kuni 11,7 cm. Eluviis öine. Valgel või kollakal taustal 5 tumedat põikvööti. Seisund: pole ohustatud.



Botia kubotai Kottelat, 2004 (Burmese border loach) – kubota bootsia. Aasia: Myanmari ja Tai piiriala jõgedes. Bentopelaagiline, troopiline. Selge (vahel pruunika) veega mõõduka või aeglase voolga väikestes jõgedes. Eelistab liivast/kivist põhja rohke leheräguga. Pikkus kuni 15 cm. Keha suhteliselt lühike ja kõrge. Toitub eelistatult pisivähkidest ja putukavastseist. Seisund: määramata.



Botia lohachata Chaudhuri, 1912 (Reticulate loach) – võrkbootsia. Aasia: Pakistan, India, Bangladesh, Nepaal. Kivise ja kruusase põhjaga ojades. Demersaalne, troopiline. Pikkus kuni 15,4 cm. Kaubanduslik akvaariumikala.



Botia rostrata Günther, 1868 (Cangetic loach, ladder loash) – redelbootsia. Aasia: India ka Bangladesh; teated Hiinast Birma piiri äärest vajavad kontrollimist. Demersaalne, troopiline. Pikkus kuni 25 cm. Nii mägiojades kui ka laiemates mõõduka vooluga jõgedes. Eelistab liivast/kivist põhja. Eluviis öine, päeval varjub. Kuldkollasel taustal 8-10 pruuni põikvööti. Seisund: ohustatud.



Botia striata Narayan Rao, 1920 (Zebra loach) – sebrabootsia. Aasia: Lõuna-India. Demersaalne, troopiline. Selgeveelistes mägiojades. Eelistab kivist või kivi-liivast põhja. Pikkus kuni 7,8 cm. Keha Kollakas-oranž rohkete tumedate põikvöötidega. Eluviis päevane. Toitub põhjaselgrootuist ja pehmetest vetikatest. Kaubanduslik akvaariumikala. Seisund: väga ohustatud.



Botia udomritthiruji Ng, 2007 (Emperor loach) – keiserbootsia. Aasia: Myanmaris Tenassemiri jõe vesikonnas. Väikestes ja keskmistes lisajõgedes liivasel-kivisel põhjal. Demersaalne, troopiline. Pikkus kuni 11,5 cm. Kuldkollasel või kollakasrohekal taustal rida (5) tumedaid ja laiu põikvööte. Eluviis väheuuritud. Seisund: määramata.


September, 2019

Vaata lisaks:

Bootsialased (Botiidae)