Soohingud (Kottelatlimia)

Soohingud (Kottelatlimia), kalade perekond karpkalaliste (Cypriniformes) seltsi hinklaste (Cobitidae) sugukonnast. Perekond on oma ladinakeelse nime saanud Šveitsi ihtüoloogi ja süstemaatiku Maurice Kottelati järgi.

Perekonnas on 3 liiki (FishBase, 2019):

Kottelatlimia hipporhynchos Kottelat & H. H. Tan, 2008 – hobu-soohink. Ida-Aasias Borneo lõunaosas ja Malaisias. Mageveeline, bentopelaagiline. Erinevates elupaikades, sh ka turbasubstraadise põhjaga veekogudes, levinuim liivase põhjaga ojades. Pikkus kuni 5,2 cm. Leiab kasutamist akivaariumikalana.



Kottelatlimia katik (Kottelat & K. K. P. Lim, 1992) – malai soohink. Malaisias Sumatra ja Borneo saartel. Turbarabadesse voolavates väikestes ojades. Mageveeline, demersaalne, troopiline. Pikkus kuni 13,5 cm. Keha lühike, keha põhitoon vaarikavärvi, uimed läbipaistvad. Akvaariumikala.



Kottelatlimia pristes (T. R. Roberts, 1989) – saaguim-soohink. Aasias Tai lõunaosas, Malaisias, Borneo ja Sumatra saartel. Mageveeline, demersaalne, troopiline. Ojades ja väikestes jõgedes, mis on ühenduses turbasoodega, kuhu kalad samuti ujuvad. Pikkus kuni 4 cm. Hallikaspruun, ebaühtlaste tumedate laikude ja punkt-joontega. Sööb pisibentost ja detriiti. Akvaariumikala.


September, 2019

Vaata lisaks:

Hinklased (Cobitidae)