Koonhingud (Acanthopsoides)

Koonhingud (Acanthopsoides), kalade perekond karpkalaliste (Cypriniformes) seltsi hinklaste (Cobitidae) sugukonnast. Leviala Aasias, troopilistes vetes. Väikesed kalad, kelle pikkus on 4,5-6 cm.

Perekonnas on 7 liiki (FishBase,2019):

Acanthopsoides delphax Siebert, 1991 – tõngur-koonhink. Aasia: Mekongi, Salweeni ja Chao Praya vesikondades. Demersaalne, potamodroomne. Aeglase vooluga muda- või liivapõhjaga jõgedes. Pikkus kuni 6 cm. Toitub zoobentosest. Seisund: pole ohustatud



Acanthopsoides gracilentus (Smith, 1945) – kiitsak-koonhink. Aasia: Mekongi ja Chao Praya vesikondades. Demersaalne. Ülemjooksudel, nii aeglase kui ka kiire vooluga jõgedes, kruusasel või veerisepõhjal. Suuremates jõgedes ka liivapõhjal. Pikkus kuni 6 cm. Seisund: pole ohustatud.



Acanthopsoides gracilis Fowler, 1934 – sale koonhink. Aasia: Mekongi ja Chao Praya (Tai) vesikondades; leitud ka Lääne-Borneo (Indoneesia) Kapuase jõest. Demersaalne. Keskmistes ja ka suurtes jõgedes. Pikkus kuni 5,4 cm. Toitub jõepõhjas putukatest ja vetikatest. Seisund: pole ohustatud.

Pilt puudub

Acanthopsoides hapalias Siebert, 1991 – põrsik-koonhink. Aasia: Mekongi ja Chao Praya vesikondades. Demersaalne. Vesikondades jõgede alamjooksudel, mudasel ja liivasel põhjal Pikkus kuni 6 cm. Toitub selgrootutest, eriti surusääsklaste vasteist, samuti vetikatest. Seisund: pole ohustatud.



Acanthopsoides molobrion Siebert, 1991 – tuhnur-koonhink. Aasia: Malaisial ja Borneol; leitud ka Mekongi vesikonnast. Demersaalne. Jõgedes, järvedes, soodes. Pikkus kuni 4,5 cm. Toitub põhjasetetes elavatest väikestest selgrootutest. Seisund: pole ohustatud.



Acanthopsoides namromensis Nguyen, 2005 – põhjavietnami koonhink. Aasia: Vietnam. Demersaalne. Andmed vähesed.

Pilt puudub

Acanthopsoides robertsi Siebert, 1991 – robertsi koonhink. Aasia: Indoneesia ja Malaisia vetes. Keskmise ja kiire vooluga liivase põhjaga metsa- ja mägijõed. Demersaalne. Pikkus kuni 5,5 cm. Seisund: pole ohustatud.


September, 2019

Vaata lisaks:

Hinklased (Cobitidae)