Idavingerjas (Misgurnus anguillicaudatus)

Idavingerjas, ka aasia vingerjas (Misgurnus anguillicaudatus), kalaliik karpkalaliste(Cypriniformes) seltsi hinklaste (Cobitidae) sugukonna vingerjate perekonnast. Inglise pond loachweather loach; saksa Ostasiatische Shlammpeitzger; jaapani dojou; soome aasianmutakala; vene восточный вьюн, амурский вьюн.

 

Looduslik leviala Aasias: Siberis Amuuri ja Tuguri jõgikondades, Sahhalinil, Koreas, Jaapanis, Hiinas ja Vietnami põhjaosas. Asustatud Saksamaal Reini ja Itaalias Ticino jõgikondadesse, Araali mere vesikonda, Põhja-Ameerikasse, Austraaliasse ja Havai saartele. 

Mage- ja riimveeline, demersaalne. Pikkus kuni 28 cm (tavapikkus 15 cm). Keha sale, angerjalaadne, suu ümber 5 paari poiseid., tillukesed soomused sügaval naha sees. Taustavärv kollakaspruun või pruun, kehal rohelt rohekashalle kuni tumepruune täppe. Toitub väikestest limustest, putukatest, putukavastsetest jt väikestest veeorganismidest. 

Kasutatakse inimtoiduna, akvaariumikalana, söödakalana kalapüügil. Viljeldakse kalakasvatustes: 2007. a saak 132 526 tonni (Hiina, Korea, Taiwan). Seisund: pole ohustatud.


August, 2019

Vaata lisaks:

Vingerjad (Misgurnus)
Kalale.ee KIK