Suur koerhai (Scyliorhinus stellaris)

Suur koerhai (Scyliorhinus stellaris), kõhrkala hallhailiste seltsi koerhailaste sugukonna koerhaide perekonnast. Inglisenursehound; saksa Großgefleckte Katzenhai; prantsusegrande rousette; soome täpläpunahai; vene звёздчатая кошачья акула. Kirde- ja Ida-Atlandis Põhja-Norrast ja Rootsist kuni Senegalini, s.h Briti saartel, Vahemeres ja Kanaari saartel. 


Mereveeline, rifieluline, 1-400 m sügavusel (enamasti 20-63 m). Pikkus kuni 170 cm (tavaliselt kuni 125 cm). Nahk väga robustne, kaetud suurte püstjate plakoidsoomustega. Seljal ja külgedel mustad täpid vaheldumisi pruunide laikudega hallikal või pruunil tausta. Muster võib olla väga erinev. Päeval varjub kaljupragudes, öösel peab jahti sügavamas vees. Toitub erinevatest põhjaorganismidest, ka luukaladest ja väikestest haidest, samuti vähilaadsetest ja peajalgsetest. Paljuneb munakapslite abil.


Mõningane püügihuvi: väljapüük 2000-2011. a vahemikus 207-713 t (Portugal, Prantsusmaa). Liha kasutatakse inimtoiduks: Inglismaal turustatakse seda nimedega catfish, rock eel või rock salmon; Prantsusmaal grande rousette või saumonette. Uimi kuivatatakse ja eksporditakse Aasia riikidesse. Nahka kasutati varasemalt lihvimistöödeks; seda hinnati nii kõrgelt, et 1 kg hainahka maksis sama palju kui 100 kg liivapaberit. Paiguti (nt Türreeni meres) on liigi arvukus tunduvalt langenud. Seisund: ohulähedane.

Juuli, 2019

Vaata lisaks:

Hailiha nimekujud
Haid kulinaarias
Koerhaid (Scyliorhinus)