Harilik rebashai (Alopias vulpinus)

Harilik rebashai (Alopias vulpinus), kalaliik heeringhailiste (Lamniformes) seltsi rebashailaste (Alopiidae) sugukonna rebashaide perekonnast. Inglise common thresher; saksa Gemeiner Fuchshai; soome kettuhai; vene обыкновенная морская лисица. Kosmopoliitne, mõõdukalt soojades ja troopilistes vetes, äärmiselt migreeruv liik. Lääne-Atlandis Newfaoundlandist kuni Mehhiko laheni ja Venetsueelast Argentiinani; Ida-Atlandis Põhjamerest ja Briti saartest kuni Ghanani (s.h Madeeira, Assoorid, Vahemeri), samuti Angoolast LAVini; Indo-Vaikses ookeanis Tansaaniast Indiani, ka Maldiividel, Jaapani, Korea ja Kagu-Hiina vetes, Austraalia idavetes ja Uus-Meremaal, ka arvukate Vaikse ookeani saarte vetes; Vaikse ookeani idaosas Briti Kolumbiast Tšiilini, s.h Kalifornia lahes. 


Mereveeline, pelaagilis-okeaaniline, 0-650 m sügavusel (enamasti 0-200). Pikkus kuni 573 cm (tavaliselt kuni 450 cm); suurim registreeritud mass 348 kg, eluiga 25 a. Pruun, sinakashall või peaaegu must, alt valge. Sööb peamiselt parvekalu, ajab neid kokku ja uimastab pika sabauime löökidega. Ovovivipaarne, 2 järglast. Ei peeta inimesele ohtlikuks, hoidub pelgliku loomu tõttu sukeldujatest eemale. Püütakse töönduslikult: FAO andmeil väljapüük 200-2011. a vahemikus 207-795 t ( Korea, USA, Portugal, Hispaania, Prantsusmaa jt). Hinnatud ka sportkalana. Seisund: ohustatud.

 

Juuli, 2019

 

Vaata lisaks:

Rebashailased (Alopiidae)
Kalale.ee KIK