Mustuim-hallhai (Carcharhinus melanopterus)

Mustuim-hallhai (Carcharhinus melanopterus), kõhrkala hallhailaste (Carcharhinidae) sugukonna hallhaide perekonnast. Inglise blacktip reef shark; saksa Schwarzspitzen-Riffhai; soome mustaevähai; vene чернопёрая рифовая акула, мальгашская ночная акула. (Eestikeelses Vikipeedia artiklis nimega musttipp-riffhai.) Indo-Vaiksel ookeanialal Pärsia lahest, Punasest merest ja Ida-Aafrika vetest kuni Hawai saarteni ja Tuomoto saarestikuni; põhjasuunas Jaapani ja lõunasuunas Austraaliani. Ka Vahemeres (tulnud Suessi kanali kaudu).

Oma levialal üks arvukamaid hailiike. Eelistab viibida madalas vees, peamiselt liivaseljandikel ja korallrahude ümbruses, kuid võib vahel viibida ka riim- ja mageveega aladel. Sageli kohatruu, võib elada samas paigas mitu aastat. Mere- ja riimveeline, rifieluline, amfidroomne, 20-75 m sügavusel. Pikkus kuni 200 cm. Ülalt kollakaspruun, kõht valge, uimede otsad selgelt mustad. Toitub luukaladest, samuti raidest, kaheksajalgadest, kalmaaridest jm, ka raipest. Aktiivne öisel ajal. Parves olles võib sattuda ka söömahullusesse. Vivipaarne, kuni 5 järglast. Enamasti pelglikud. Kuni 2013. a registreeritud 11 rünnakut inimesele, peamiselt hammustati jalast liiga pealtükkivaid sukeldujaid. Töönduslik püügihuvi väga vähene. Liha kasutatav inimtoiduks. Peetakse akvaariumides. Seisund: ohulähedane.

Juuli, 2019

Vaata lisaks:

Söömahullus (feeding frenzy)
Hallhaid (Carcharhinus)
Kalale.ee KIK