Pronksjas hallhai (Carcharhinus brachyurus)

Pronksjas hallhai (Carcharhinus brachyurus), kõhrkala hallhailaste (Carcharhinidae) sugukonna hallhaide perekonnast. Inglise Copper shark; saksa Bronzehai; vene узкозубая акула. Lääne-Atlandis Mehhiko lahes ja Brasiiliast Argentiinani; Ida-Atlandis Prantsusmaast LAVini (Natal), sealhulgas ka Vahemeres; Vaikse ookeani idaosas Jaapanist Uus-Meremaani; Vaikse ookeani lääneosas Kaliforniast (USA) kuni Kalifornia laheni (Mehhiko, Peruu).

Tumesinised alad - teadaolevad levialad;
helesinised alad - oletuslikud levialad

Mere- ja riimveeline, rifieluline, okeanodroomne; sügavustel 0-360 m. Pikkus kuni 325 cm; registreeritud suurim mass 304,6 kg; eluiga kuni 30 a. Suured ümarad silmad on pilkkilega. Rinauimed suured, sirpjad. Seljalt pronksjast oliivjashallini, metalse (vahel ka roosaka) läikega, kõht valge. Sarnaneb mõne teise suure hallhaiga (nt tõmmu hallhaiga), vahet tehakse ülahammaste juhu järgi. Teostab hooajalisi rändeid vastavalt vee temperatuurile, paljunemistsüklile ja toiduallikate liikumisele. Rännete pikkus võib olla üle 1000 km. Liigub nii randade läheduses kui ka avamerel, võib siseneda laguunidesse ja jõesuudmeisse. Liigub nii üksinda, paarikaupa kui ka suurte rühmadena. Toitub luukaladest, raidest, kaheksajalgadest, peajalgsetest, vähilaadsetest. Ei ründa mereimetajaid. Saaki võib jahtida suure rühmana. Sünnitab 2 aasta tagant 7-24 järglast. 

2009-ks aastaks oli fikseeritud 33 rünnet inimestele või paatidele, surmajuhte polnud teada; 2011 a Austraalia vetes 1 surmajuhtum. Mõningane töönduslik ja sportlik väljapüük.

Juuni, 2019

Vaata lisaks:

Hallhaid (Carcharhinus)
Kalale.ee KIK