Sumeraid (Malacoraja)

Sumeraid (Malacoraja), kõhrkalade perekond railiste (Rajiformes) seltsi railaste (Rajidae) sugukonnast. Inglise soft skates; vene мягкие скаты. Põhjaelulised, suurte rombikujuliste rinnauimedega. Kõhupoolel suu, sõõrmed ja 5 paari lõpusepilusid. Pikkus kuni 70 cm. Saba pikk ja peenike. Mandrilaval ja mandrinõlval Atlandi ookeanis. Paljunevad munakapslite abil.

 

Perekonnas on 4 liiki (FishBase, 2019):

Malacoraja kreffti (Stehmann, 1978) (Krefft's skate) – Kreffti sumerai. Kirde-Atlandis Islandi, Fääri saarte ja Iirimaa vetes 1000-1500 m sügavusel mandrinõlvadel ja veealuste mäestike juures. Pikkus kuni 70 cm. Väheuuritud liik. Inimkasutust ei leia.


Kreffti sumerai

Malacoraja obscura M. R. de Carvalho, U. L. Gomes & Gadig, 2005 (Brazilian soft skate) – brasiilia sumerai. Lääne-Atlandis Brasiilia vetes mandrinõlval 808-1105 m sügavusel. Batüdemersaalne. Seni tabatud 5 isendit. Pikkus kuni 68 cm.


Brasiilia sumerai

Malacoraja senta (Garman, 1885) (Smooth skate) – ogasilm-sumerai. Lääne-Atlandis Newfoundlandi madalast ja Saint-Lawrence'i lahest (Kanada) kuni New Yersey'ni (USA). Mere- ja riimveeline, okeanodroomne, sügavustel 46-914 m. Pikkus kuni 61 cm. Kaetud ogadega, mis on esiosas märksa suuremad.. Ogad on ka silmade ümber ja ees. Pealt pruun rohkete tumedate täppide ja laikudega, alt valge mõnede heledate laikudega. Toitub peamiselt väikestest vähilaadsetest, suuremad isendid ka kaladest. Sihipäraselt ei püüta. Seisund: eriti ohustatud.


Ogasilm-sumerai

Malacoraja spinacidermis(Barnard, 1923) (Soft skate) – kareselg-sumerai. Põhja-Atlandis Baffini lahest ja Davise väinast Islandi-Fääri jooneni, ka Loode-Aafrika vetes (Rio de Oro) ning Namiibia lõunavetes ja LAVi vetes. Mereveeline, batüdemersaalne, sügavustel 450-1568 m. Pikkus kuni 70 cm. Kehaketas väga lai, peaaegu viisnurkne. Inimkasutust ei leia. Liik ei ole ohustatud.


Kareselg-sumerai

Juuni, 2019

Vaata lisaks:

Railased (Rajidae)