Laupvaal (Hyperoodon ampullatus)

Laupvaal, ka jäme-nokisvaal (Hyperoodon ampullatus), mereimetaja vaalaliste (Cetacea) seltsi hammasvaalaliste alamseltsi nokisvaallaste (ZiphiidaeHyperoodontidae) sugukonna rihmhammaste (Hyperoodon) perekonnast. Inglise northern bottlenose whale; saksa Nördlicher Entenwal; soome pohjoisenpullokuonovalas; vene высоколобый бутылконос, северный бутылконос. Põhja-Atlandist polaarjää piirist kuni Long Islandi väinani Põhja-Ameerikas ja kagusuunas Roheneemesaarteni. Vahel harva on laupvaal sattunud ka Vahemerre ja Läänemerre.


Laupvaala levila

Pikkus kuni 10-11 m, mass kuni 7,5 t. Elavad segaparvedes, mis koosnevad nii isastest kui ka emastest isenditest ja eri vanuses loomadest, kuid tavaliselt on parves vaid üks täiskasvanud isane. Esineb ka ainult isastest koosnevaid parvi. Lemmiktoiduks kalmaarid, kelle järgi sukeldutakse enam kui 1 km sügavusele. Toitub ka kalast. Võib vee all viibida üle tunni. Arvukuseks hinnanguliselt 40 000 isendit.



Mai, 2019

Vaata lisaks:

Nokisvaallased (Ziphiidae, Hyperoodontidae)
Kalale.ee KIK