Nokkvaal (Ziphius cavirostris)

Nokkvaal (Ziphius cavirostris), mereimetaja vaalaliste(Cetacea) seltsi hammasvaalaliste alamseltsi nokisvaallaste (ZiphiidaeHyperoodontidae) sugukonnast, perekonna ainuliik. Inglise Cuvier's beaked whale; saksa Cuvier-Schnabelwal; soome hanhennokkavalas, cuvierinvalas; vene клюворыл, кювьеров клюворыл, средний плавун. Elab kõikides ookeanides peale Põhja-Jäämere, eelistades sügavat vett; nii jahedas kui ka troopilises vees. Pikkus kuni 7 m, mass 2-3 t. Emane isasest suurem. Suunurgad on pööratud üles, justnagu naerataks. Eluiga kuni 40 a. Värv tumehallist kuni sügavpruunini. Suudab mereimetajate seas sukelduda kõige sügavamale ja kõige kauemaks; 2 992 m ja 137,5 minutit. Ei lähe jahedamasse vette kui 10 oC ja enamasti viibib sügavamal kui 1000 m. Toitub kalmaaridest ja süvaveekaladest. Liigi määramise keerukuse ja suure leviala tõttu pole liigi arvukusest ülevaadet. Tõenäoliselt on väga tundlik mürasaastele, sh sonarite signaalid. Oletatakse, et juhtumid, mil nokkvaalad on end arvukalt kaldale heitnud, võivad olla seotud mürasaastega.


Mai, 2019

Vaata lisaks:

Nokisvaallased (Ziphiidae, Hyperoodontidae)
Kalale.ee KIK