Suula (Morus bassanus)

Suula, vanasti merivares (Morus bassanus), hanesuurune valge sulestikuga (tiivad mustad) merelind. Elab Atlandi põhjaosa meresaarte rannikutel suurseltsingutena. Pesitseb peamiselt Briti saarte, Fääri saarte, Islandi ja Norra rannikul, ka Ida-Kanadas Newfoundlandi lähedastel ja Saint Lawrence'i lahe saartel. Talvitub Lõuna-Euroopas ja Aafrikas kuni Roheneemesaarteni, Põhja-Ameerikas Virginiast kuni Mehhiko laheni. Eestis on suulat kohatud kümmekond korda.

Lendab ülihästi, vette sukeldub õhust pikeerides. Vee all suudab viibida vaid mõned sekundid. Toitub kaladest (tursk, heeringas ja makrell), korjab ka laevadelt loobitud toidujäätmeid ning kalade ja hüljeste töötlemisjäätmeid. Vahel sööb ka peajalgseid limuseid ja vähilaadseid. Enamasti üht muna hauvad mõlemad vanalinnud, asetades munadele rohkete veresoontega jalalabad.


Detsember, 2018

Vaata lisaks:

Merelinnud
Kalale.ee KIK