Sinivaal (Balaenoptera musculus)

Sinivaal (Balaenoptera musculus), mereimetaja vaguvaallaste (Balaenopteridae) sugukonnast, , suurim kunagi Maal elanud imetaja. Inglise blue whale; saksa Blauwal; prantsuse baleine bleue; soome sinivalas; vene синий кит, голубой кит, синий полосатик.

Pikkus kuni 33 m, kaalub kuni 150 t. Isasloom emasest tavaliselt väiksem. Selg tumehall sinaka varjundiga, küljed ja kõht helesinised. Heledad laigud vaala kehal on nahaparasiitide kahjustused. Tal ei ole hambaid, suus on kiused nagu omamoodi lamellkardin. Elab kõikides maailmamere avaosades, välja arvatud rannikumeres ja troopilistes vetes. Hinnanguliselt võib elada kuni 80 a, kindlalt fikseeritud eluiga 34 a.

Toitub antarktilistes vetes hiilgevähilistest (krillist), arktilistes vetes väiksematest koorikloomadest, sööb ka aerjalalisi ja muud zooplanktonit. Võib süüa kuni 40 miljonit krilli päevas, s.o kuni 3,6 tonni. Päeval toitub ta sügavamal kui 100 m, öösiti veepinnal.

Elab üksi, harvem kahe-kolmekaupa. Võib ujuda kiirusega kuni 40 km/h. Sukeldumisrekordiks on täheldatud 36 minutit, 20 min kestev sukeldumine on sagedane, 10 min keskmine.

Emane saab suguküpseks 4.–5. eluaastal, isane 8.–10. eluaastal. Sünnitab 2–3 a tagant 6–8 m pikkuse järglase, keda imetab 7–8 kuud.

Ainus looduslik vaenlane on mõõkvaal. Uuringu järgi kannab veerand sinivaaladest mõõkvaalade rünnakuis saadud arme – kui suur osa sinivaaladest rünnakutes hukub, on teadmata. Vaalaküttimise tagajärjel vähenes sinivaalade arv ligikaudu 200 000-lt (1930) umbes 1000-le (1965), kuni 1966. aastal sinivaalade püük keelati. Tänapäeval on sinivaalasid umbes 10 000 ja nende arv kasvab aeglaselt.


Detsember, 2018

Vaata lisaks:

Mõõkdelfiin (Orcinus orca)
Vaguvaallased (Balaenopteridae)
Kalale.ee KIK