Tetrodotoksiin

Tetrodotoksiinmaailma tugevamaid närvimürke, tsüaniidist umbes 1200 korda tugevam. Keskmise kehakaaluga inimese tapmiseks piisab 0,5-1,0 milligrammist. Nime on mürk saanud kerakalalaste – Tetraodontidae - järgi, kuna mürk tuvastati kõigepealt just kerakalades. Hiljem on tuvastatud tetrodotoksiini ka mujal; nt mõnedes mudillaste (Gobiidae) sugukonna kalades, mõnedes madudes, triitonites, konnades jm. Mürki toodavad mitmed sümbiontsed bakterid, kes elutsevad ka kalade-loomade soolestikus.

Mürk halvab lihased, kuid inimene püsib teadvusel: ta ei suuda enam hingata ja võib lämbuda. Esineda võib ka südametalituse häireid. Vastumürki pole. Oletatakse, et Haiti vodookultuses kasutatakse zombide loomiseks tetrodoksiini sisaldavat pulbrit, ent faktilisi tõestusi selle kohta pole. Jaapanis on usutud, et fugumürgituse saanud inimene viibib erilises varjusurmas ja teda tohib matta alles siis, kui laip hakkab lagunema.

Hiina meditsiinis tuntakse kerakalade mürki juba aastasadu (või koguni aastatuhandeid) ning seda on teatud annustes kasutatud toniseeriva vahendina. Uuemal ajal on Jaapanis puhuti kasutatud tetrodotoksiini üliväikeseid doose valuvaigistina vähihaiguste puhul.

Suur Kalaraamat, 2016

November, 2018

Vaata lisaks:

Kerakalalased (Tetraodontidae)
Mürgised kalad