Pelikan-suurneel (Eurypharynx pelecanoides)

Pelikan-suurneel(Eurypharynx pelecanoides), kalaliiksuurneellaste (Eurypharyngidae) sugukonnast; sugukonna ja perekonna ainuliik. Inglise pelican eel, umbrella-mouth gulper, gulper eel; saksa Pelikanaal; islandi gapaldur; jaapani fukuro-unagi; soome pelikaaniankerias; vene большерот. Tsirkumglobaalselt troopilistes ja mõõdukalt soojades vetes; Vaikse ookeani idaosas Põhja-Kaliforniast kuni Peruuni. Mereveeline, bathüpelaagiline, sügavustel 500-7625 m (tavaline 1200-1400 m). Pikkus kuni 100 cm, tavapärane 55 cm. Suu hiigelsuur, tillukesed silmad ninamiku tipus, magu väga veniv, pikk keha sabaosas peenenev. Oletatavasti ujub avatud suuga kalmaaride või krevettide parve ja võib korraga tabada mitu isendit. Tõenäoliselt toitub ka pelaagilistest kaladest. Nagu paljude süvaveekalade puhul, on ka pelikan-suurneelu eluviis vähetuntud.



Oktoober, 2018

Vaata lisaks:

Suurneellased (Eurypharyngidae)
Kalale.ee KIK