Kalaan (Enhydra lutris)

Kalaan ehk merisaarmas (Enhydra lutris), kärplaste sugukonda kuuluv mereimetaja. Inglise sea otter; soome merisaukko; vene калан, морской бобр, морская выдра. Elab Vaikse ookeani põhjaosa rannikuvetes. Levila jaguneb kahte ossa: Venemaal Komandorisaartel, Kamtšatka lõunaosas ja Kuriilidel ning Põhja-Ameerikas Aleuutidel, Alaskas ja sealt lõuna pool kuni Alam-Kaliforniani Mehhikos.


Tüvepikkus kuni 136 cm (harva kuni 146 cm), saba pikkus 30–36 cm, mass kuni 40 kg. Kere on massiivne, silinderjas ja vilajas. Pea väike ja ümmargune, pisikeste kõrvadega (nagu hülgel), pikkade kompekarvadega. Kael lühike ja jäme. Tagajalad muundunud külgedele suunatud loibadeks. Eesjalad lühikesed ja varvasteta, peopesa karvutu. Saba lühike.

Kalaani nahk oleks tal nagu lahtiselt seljas, mistõttu selili ujuval loomal on kõhu peal sügavad nahavoldid. Karvastik on mustjaspruun hallika varjundiga, tihe, soe ja vastupidav. Karusnahk on väga hinnaline, vanasti jahiti kalaane naha pärast.


Elab 5-40 isendist koosnevas karjas kaljusel mererannikul riffide ja lehtadrutihnikutega. Ei ole eriti paigatruu ja võib elukoha kergesti vahetada. Vaikse ilmaga võib ujuda kaldast 18–25 km kaugusele. Päevase eluviisiga, toitub mitu korda päevas ja puhkab kas rannal või vees. Vees kogunevad kalaanid puhkama vahel mitmekümnepealistesse salkadesse, eelistades vetikatihnikuid. Puhkama heites mässib end vetikatesse nagu vaipa, seetõttu ei triivi ta magades rannikust kaugemale.


Vetikatesse mähkunud puhkav kalaan 

Toitub kalast, samuti merisiilikutest, vähilistest, limustest, krabidest ja vetikatest. Haarab saagi hammaste ja eesjalgadega vee all, surub selle vastu rinda ja kerkib pinnale. Veepinnal keerab kalaan end selili ja asetab saagi nahavoltide vahele. Merisiilikutel murrab ta käppade ja hammaste abil okkad ära, närib rüü katki ja sööb pehmed koed ära. Kalifornia kalaanid kasutavad limuste kodade avamiseks ning krabide ja merisiilikute purustamiseks kuni 3,5 kg kaaluvaid kive. Loom paneb kivi oma kõhul asuvasse nahakurdu ja kolgib saaki vastu seda, kuni selle koda või rüü puruneb.

Paaritumine ei toimu kindlal aastaajal, kuid sagedamini kevadel. Tiinus kestab 8–9 kuud. Emane sünnitab ühe poja. Vastsündinu on avatud silmadega ja kaalub 1,5 kg. Poegade eest hoolitsevad emakalaanid. Pojad hakkavad ise ujuma 2–3 nädala vanuselt. Suguküpsus saabub 3. eluaastal.

Kalaanid on oma asurkondades vilkad suhtlejad, teevad mitmesuguseid häälitsusi, vilistavad ja vinguvad, kui miski neid ärritab, samuti sisistavad ja urisevad. Maitsvat toitu nautides teevad ähkivaid häälitsusi.

Oktoober, 2018

Vaata lisaks:

Kassiksaarmas (Lontra felina)
Mereimetajad
Kalale.ee KIK