Merikuklased (Triglidae)

Merikuklased (Triglidae), kalade sugukond meripuugiliste (Scorpaeniformes) seltsist. Inglise sea robins, gurnard; saksa Knurrhähne; soomekurnusimput; vene тригловые, морские петухи.

Levinud subtroopiliste ja parasvöötme merede ning ookeanide rannavetes merepõhjal kuni 400 m sügavusel.

Suhteliselt pika kehaga, mida katavad saagsoomused või luuplaadid, pea on üleni kaetud ogaliste luuplaatidega; paljudel liikidel piki küljejoont ja seljauimede alusel luunaastukeste read. Rinnauimed on pikad, nende kolm alumist kiirt on vabad ja muundunud sõrmjateks jätketeks, mille abil kala liigub toitu otsides mööda merepõhja. Need jätked on ühtlasi välised maitsmiselundid, mis võimaldavad kompida mudasse peitunud limuseid ja koorikloomi. Söövad ka põhjakalu, krevette ja krabisid. Paljud liigid on eredalt värvunud punaseks, siniseks, kollaseks, pruunikaks ja violetseks. Kõik merikuklased on maitsva lihaga hinnalised söögikalad. Mõned neist kasvavad 60-90 cm pikkuseks.

Merikuklased võivad tekitada lühikesi teravaid helisid, mis meenutavad röhkimist, urinat või norskamist – eriti kärarikkad on nad kudemisajal.

Sugukonda kuulub umbes 125 liiki (FishBase, 2018), teise käsitluse kohaselt umbes 170 liiki (kui sugukonda kuuluvaks peetakse ka alamsugukond Peristediinae, mida varasemalt on vaadeldud iseseisva sugukonnana).

Perekonnad:

Bellator – sõdurkukk

Bovitrigla

Chelidonichthyspääsukuked

Eutriglahallmerikukk

Lepidotriglasoomuskuked

Prionotus – ogakukk

Pterygotrigla

Triglamerikukk

Trigloporusvöötkukk 

Oktoober, 2018

Vaata lisaks:

Vöötkukk (Trigloporus lastoviza)
Soomuskuked (Lepidotrigla)
Hallmerikukk (Eutrigla gurnardus)
Pääsukuked (Chelidonichthys)
Harilik merikukk (Trigla lyra)
Meripuugilised (Scorpaeniformes)