Merikotkas (Haliaeëtus albicilla)

Merikotkas (Haliaeëtus albicilla), haugaslaste sugukonda kuuluv lind, Eesti suurim röövlind: üldpikkus on 77–100 cm, tiiva pikkus 57–69 cm, mass 3–6,5 kg. Emaslind isasest tunduvalt suurem

Elab Euraasias, põhja poole kuni tundrani, lõuna poole Jaapani, Hiina, Põhja-Iraani, Türgi, Balkani ja Hispaaniani; ka Korsikal, Sardiinial, Hebriididel, Shetlandil, Islandil ja Gröönimaal. Eestis elab peamiselt Saare- ja Hiiumaal ning Lääne-Eesti rannikul, kuid ka Peipsi rannikul. Eestis pesitseb ligi 300 paari merikotkaid, talvist arvu hinnatakse 600–900 isendile; arvukus Eestis kasvab. Täiskasvanud isendite sulestik on mitut värvi pruun, pea võib olla ookerjas või valkjas. Hoosuled tumepruunid, saba koosneb 12 tüürsulest ja on valge. Noorlinde on lihtne segi ajada konnakotkastega, aga merikotkad lendavad rohmakamalt ja aeglasemate tiivalöökidega.

Elutseb veekogude lähedal nii merede kui ka järvede ja jõgede ääres, pesa teeb ta vanadesse ranniku- ja rabametsadesse või nende serva, harilikult männi otsa, harvem kaljudele.

Sööb veelinde, surnud kalu, meelsasti ka imetajate raipeid, harvem metskitsetallesid ja jäneseid.


Oktoober, 2018

Kalale.ee KIK