Kajakad (Larus)

Kajakad (Larus), lindude perekond kurvitsaliste seltsist. Moodustavad koos tiirude ja viirestega kajaklaste (Laridae) sugukonna. Perekonda arvatavate liikide arv on erinevates käsitlustes erinev (23-34). Kajakad on head lendajad ja ujujad, kuid ei sukeldu. Sulestik harilikult sinihallvalge või must-valge, noored on kaua pruunivalgekirjud. Tüüpilised rannikulinnud, enamus pesitseb kolooniatena, pesa maapinnal. Kõigesööjad, peatoiduse moodustavad kalad. Kohati võivad olla kahjulikud: nad hävitavad kalu ja levitavad kalaparasiite. Suurimaid kajakaid on ka Eestis vähesel määral pesitsev merikajakas (Larus marinus); Eesti ranniku tavalinnud on kalakajakas (Larus canus), tõmmukajakas (Larus fuscus) ja naerukajakas (Larus ridibundus). Veel võib Eestis kohata hõbekajakat (Larus argentatus), väikekajakat (Larus minutus) ja jääkajakat (Larus hyporboreus).


Merikajakas

Oktoober, 2018

Kalale.ee KIK