Kinnise rulli tüübid

Kinnise rulli tüübid. Kinnised rullid jagunevad ridvapealseteks (inglise spincast) ja ridvaalusteks (inglise underspin) rullideks või teisiti üteldes madala jalaga ja kõrge jalaga rullideks. Viimaseid võib omakorda jagada päästikuga või päästikuta rullideks.

Ridvapealseid umbrulle iseloomustab madal jalg ja pöidla alla jääv heitepäästik. Enamasti kasutatakse püstol-kinnitust omava käepidemega ühekäeritvadel, suuremaid rulle ka kahekäeritvadel. Heitmine on väga hõlbus: selle sooritamiseks tuleb vajutada pöidlaga päästikule, võtta hoogu ja parajal hetkel tõsta pöial päästikult: sellel hetkel tõmbuvad nööri kinni hoidvad kerimisnagad rulli rootorisse, nöör vabaneb ja lant läheb lendu. Vänta pöörama hakates liiguvad kerimisnagad rootorist välja ning „haagivad“ nööri. Kapsel on reeglina väikese avaga ja nöör jookseb kitsa vihuna ridvatüve lähedal, seetõttu on ka ridva alumine rõngas suhteliselt väikese läbimõõduga. Ritvadel on tavaliselt ka sõrmenaga, mille taha pannakse nimetisssõrm: kuna pöial ei hoia heite ajal ritva, on sõrmede haare nõrgem – sõrmenaga aitab ritva kindlamalt hoida, et see heitel käest välja ei libiseks.


Ridvaalustel umbrullidel on kõrge jalg ning tavaliselt ka heitepäästik, mida vajutatakse/vabastatakse nimetissõrmega. Sellise umbrulli nimeks inglise keeles on trigger reel.

Kergel vajutamisel päästikule nöör vabaneb, vajutamise jätkamisel aga stoperdub; kui seejärel päästik vabastada, hakkab nöör vabalt jooksma. Sõrmenaga ridval tavaliselt pole, kuna spinningul ei lase käest libiseda sõrmede vahel paiknev rullijalg, samamoodi nagu heitel lahtise rulliga. Ridvarõngad peavad olema viidud ridvatüvest kaugemale kui ridvapealse umbrulli puhul, et nöör jookseks ridvatippu võimalikult sirgelt. Rõngaste suurus oleneb rulli kapsliava suurusest.


Päästikuta ridvaalune rull on reeglina nö lahtise kapsliga. Ridva rullikinnitus, rõngaste suurus ja paigutus on sarnased lahtiste rullide jaoks mõeldud ritvadega. Sarnane on ka heitmine, enne heidet surutakse nöör nimetisssõmega vastu ridvatüve, kuid looga vinnastamise asemel (lahtisel rullil),vajutatkse päästikuta umbrulli esiküljel eenduvale suurele nupule – kerimisnagad tõmbuvad rootorisse ja nöör vabaneb.


Oktoober, 2018

Vaata lisaks:

Kinnine haspelrull
Kinnise rulli ehitus
Kinnise rulli kapsel