Lahtise rulli ehitus

Lahtise rulli ehitus


Joonisel: 1 – nöörilaotaja look, 2 – ridvatüvi; 3 – rullijala tald; 4 – vändanupp; 5 – rulli jalg; 6 – vändalukk; 7 – pooli „seelik“; 8 – pooli nõgu õngenööri jaoks; 9 – kalapiduri reguleerimisnupp.


Haspelrulli pool heidete ajal ja nööri poolile kerimisel ei pöörle. Heidetel jookseb nöör poolilt üle selle serva maha vabalt, kerimisel haspeldatakse nöör poolile laotamissüsteemi abil. Laotamissüsteem koosneb laias laastus rootoristloogast ja mähkijast. Rootor pannakse pöörlema nööri kerimise ajaks. Rootori külge on kinnitatud traadist look, mis heite ajaks tõstetakse üles ja mis kerimise alguses “hüppab” vastava mehaanika tõttu kerimisasendisse. Looga ülesanne on juhtida õngenöör kerimise alghetkel mähkijale. See on detail, mille peal õngenöör enne poolile jõudmist liigub – üle mähkija minnes muutub nööri liikumissuund enam kui 90o.

Rullipool kerimisel ei pöörle, kuid liigub edasi-tagasi piki rulli püsttelge. Selle tulemusena ei keri kerimissüsteem nööri “ühte hunnikusse”, vaid laotab nööri ühtlaselt kogu poolile.

Kerimissüsteemi paneb ümber rulli peavõlli pöörlema hammasratastik (reduktor), mille ülesandeks on rulli käepidemevända pööramisel tekkiva pöörlemise suund muuta algse suunaga ristiseks ning suurendada pöörete arvu. Hammasratastik on paigutatud rulli korpusesse, mis kaitseb hammasrattaid mustuse, korrosiooni ja vigastuste eest. Korpus koosneb tavaliselt korpuse põhiosast ja ühest või ka enamast kaanest, mis kinnitatakse põhiosa külge kruvidega. Korpusega on monoliitselt ühendatud rulli jalg, mille abil rull ühendatakse ridva külge. Risti läbi korpuse ja ristiselt peavõlliga kulgeb vändavõll. Korpusele on paigutatud ka vändalukk – nupp või hoob, mida nihutades või pöörates antakse vändale ainult üks võimalik pöörlemissuund.

Haspelrulli ülioluliseks osaks on kalapidur. Piduri ülesandeks on õngenööri koheselt ja parasjagu pehmelt järgi anda, kui landi otsa haagitud kala sooritab jõulise sööstu. Nimelt ei kinnitu pool rulli peavõllile jäigalt, vaid pooli on võimalik suuremat või väiksemat jõudu rakendades võllil keerata, olenevalt sellest, kui suurele tõmbele on pidur reguleeritud.

Haspelrulle on kas esipiduriga või tagapiduriga. On ka rulle, millel on lisaks kalapidurile veel kiirpidur ehk nn baitrunner-pidur, mis võimaldab pooli pidurdusjõu hoovanihutusega peaaegu täielikult maha võtta või sisse lülitada.

Vaata lisaks:

Lahtise rulli vänt
Lahtise rulli korpus ja jalg
Lahtise rulli kalapidur
Lahtise rulli päästik
Lahtise rulli laotamissüsteem
Lahtise rulli pool
Lahtine haspelrull