Stelleri merilõvi (Eumetopias jubatus)

Stelleri merilõvi (Eumetopias jubatus), poolveeline imetaja kõrvukhüljeste (Otariidae) sugukonnast. Inglise steller sea lion; saksa Stellersche Seelöwe; soome stellerinmerileijona; vene сивуч.


Suurim liik kõrvukhüljeste sugukonnas: isane 3-3,5 m ja 500-1100 kg, emane kuni 2,6 m ja kuni 350 kg. Isasel on jäme ja lihaseline kael ja kuklas pikakarvaline lakk.

Leviala Vaikse ookeani põhjaosas Ohhoota ja Beringi meres ning piki Põhja-Ameerika rannikut Lõuna-Kaliforniani. Eelistab rannikualasid ja madalat avamerd. Tugev seotus sünnipaigaga (homing), ränded suhteliselt lühikesed. Elutsüklis vaheldumisi nomaadlikud perioodid (põhiliselt on vees, kaldale tuleb vaid puhkama) lesilaperioodidega (paljunemine, paaritumine), viimased algavad varakevadel

Toitub kaladest, kalmaaridest, molluskitest ja vähilaadsetest.


Kuni 1960. a oli populatsiooni suuruseks ~ 250 000 isendit, kuid järgmise 20 a jooksul kahanes see 80% võrra. Seejärel hakkas arvukus taas kasvama. Ei ole pakkunud märkimisväärset majanduslikku huvi. Põhjarahvad on nahka kasutanud rõivaste õmblemisel ja kajakkide valmistamisel. Küll aga on teda hävitatud kui kalurite konkurenti ja püüniste lõhkujat. Agressiivse iseloomu tõttu ei sobi loomaaedadesse.

September, 2018

Vaata lisaks:

Merilõvid
Kõrvukhülged (Otariidae)
Kalale.ee KIK