Morsk (Odobenus rosmarus)

Morsk (Odobenus rosmarus), poolveeline imetaja kiskjaliste (Carnivora) seltsi loivaliste (Pinnipedia) alamseltsist. Morsklaste sugukonna ainuliik. Inglise walrus; saksa Walross; soome mursu; vene морж.

2-3 alamliiki: atlandi morsk (O. r. rosmarus), vaikse ookeani morsk (O. r. divergens) ja laptevi morsk (O. r. Laptevi), viimast samastatakse mõnes käsitluses vaikse ookeani morsaga.


Täiskasvanud isased kaaluvad 800–1700 kg (harva kuni 2000 kg). Atlandi ookeani alamliigi esindajad kaaluvad 10–20% vähem kui Vaikse ookeani populatsiooni isendid. Emased kaaluvad isastest umbes kolmandiku võrra vähem: Atlandi emased keskmiselt 560 kg, Vaikse ookeani emased 800 kg. Morskade pikkus on kuni 4,5 m. Nahk on väga paks, isaste kaelal ja õlgadel kuni 10 cm. Rasvakihi paksus kuni 15 cm. Noored isendid on tumepruunid, ksvades muutuvad heledamaks ja vana isane isend võib olla roosakas. Veresoonte ahenemise tõttu võib külmas vees viibides muutuda morskade värv peaaegu valgeks. Paarituvad vees, pojad sünnitatakse maal või jääl.

Iseloomulikuks tunnuseks on suured ülakihvad nii emastel kui ka isastel, viimastel mõnevõrra pikemad, kuni 1 m. Neid kasutatakse enesekaitseks, jääle ronimiseks toidu otsimiseks merepõhjast ja isaste puhul ka omavaheliseks võitluseks. Toituvad ookeanipõhja selgrootutest (zoobentos), peamiselt karpidest. Sukelduvad kuni 100 m sügavusele ja võivad vee all viibida kuni 30 minutit.


September, 2018


Vaata lisaks:

Loivalised (Pinnipedia)
Kalale.ee KIK