Vööthüljes (Histriophoca fasciata)

Vööthüljes (Histriophoca fasciata), poolveeline imetaja hülglaste (Phocidae) sugukonnast, perekonna ainuliik. Inglise ribbon seal; saksa Bandrobbe; soome juovahylje; vene полосатый тюлень, крылатка.


Pikkus 1,5-1,8 m, mass 90-150 kg. Eluiga kuni 27 a. Isane on emasest tumedam, mõlema karvkatte värvingus on tumedamal taustal 4 laia valget vööti. Poeg on sündides täiesti valge, vahetab karva 5 nädalasena. Elab enamuse ajast üksi, eelistab avamerd, märtsis aprillis koguneb paljunemiseks jääpankadele. Toiduratsioon muutub vanusega. Noorhülged söövad vähilaadseid, umbes 2 aastasena hakkavad sööma kalu, kalmaare jm.

Levinud Jaapani, Beringi ja Ohhoota meredes, Põhja-Jäämeres Beringi väina piirkonnas nii Venemaa kui ka Alaska vetes. Sügisel ja talvel migreerub lõuna poole, rännete ulatus pole selge. Ka populatsiooni suurus ei ole selge, kuid Beringi meres arvatakse elavat 120 000 – 160 000 isendit ja Ohhoota meres umbes 630 000.

September, 2018

Vaata lisaks:

Hülglased (Phocidae)
Loivalised (Pinnipedia)
Kalale.ee KIK