Habehüljes (Erignathus barbatus)

Habehüljes (Erignathus barbatus), poolveeline imetaja hülglaste (Phocidae) sugukonnast, perekonna ainuliik. Inglise bearded seal; saksa Bartrobbe; prantuse phoque barbu; hispaania foca barbuda; soome partahylje; vene морской заяц, лахтак.


Eristatud on kahte alamliiki, Erignathus barbatus barbatus ja Erignathus barbatus nautica, kuid molekulaaruuringud pole erinevusi tuvastanud.

Levinud Põhja-Jäämeres, samuti Atlandi ja Vaikse ookenai põhjaosas (Ohhoota meri, Beringi meri). Neid on kohatud ka põhjanaba piirkonnas, eksikülalistena ka Saksamaa, Inglismaa ja Hispaania vetes.


Pikkus 2,1-2,4 m, mass 200-250 kg (max 360 kg). Keha rasvasisaldus 30-40%. Värving võib olla hõbehallist ruugeni. Koon pikk ja sellel pikad kompekarvad. Erinevalt teistest hüljestest on habehülgel 4 rinnanibu.

Viibib peamiselt ranna lähedal 50-70 m sügavuses vees. Toitub valdavalt selgrootutest ja põhjakaladest. Madalatel kiviklibustel kallastel koguneb suvel ja sügisel lesilatesse kümneid, vahel ka sadu habehülgeid. Paaritumine toimub aprillis-mais triivjääl, järglane sünnib järgmisel aastal märtsist maini. Enne paaritumist teevad emased isendid vee all laulvat häält.

Põhjarahvad on hinnanud habehülge väga tugevat nahka: sellest on tehtud kajakke, nartarihmu, koerterakmeid ja saapataldu. Habehüljes on kuulunud eskimode menüüsse.

Populatsiooni arvukusest puudub ülevaade.

September, 2018

Vaata lisaks:

Hülglased (Phocidae)
Loivalised (Pinnipedia)
Kalale.ee KIK