Vahemere munkhüljes (Monachus monachus)

Vahemere munkhüljes (Monachus monachus), poolveeline imetaja hülglaste (Phocidae) sugukonnast, perekonna ainuliik. Varasemalt kuulus perekonda ka kariibi munkhüljes (Monachus tropicalis), kes on nüüdseks välja surnud, samuti havai munkhüljes (Neomonachus schauinslandi), kes on nüüd paigutatud ainuliigina perekonda Neomonachus. Inglise mediterranean monk seal; saksa Mittelmeer-Mönshrobbe; prantsuse phoque moine de Mediterranee; hispaania foca monje del Mediterraneo; soome munkkihylje; vene белобрюхий тюлень, средиземноморский тюлень-монах, тюлень-монах.


Elab Mustas meres, Vahemeres ja selle ümbruses, 20. saj lõpuni kohati Mustas meres ka Krimmi poolsaare juures, tänapäeval vähearvuliselt Bulgaaria rannikul, haruharva Rumeenia vetes, osa populatsioonist ka Türgi rannikul; Vahemeres Türreeni meres Montecristo saare juures, Egeuse meres Samose saare juures, Madeira lähedal Deserta saarte juures, Tuneesia Galite ja Zembra saarte juures; Atlandis Aafrika rannikul Senegali juures.


Pikkus kuni 2,5-3 m, kaal kuni 300 kg, emased isastest suuremad. Eluiga kuni 30 a. Värvus pealtpoolt tumehall või mustjas-ruuge, altpoolt märksa heledam. Suguküpsus 3-4 aastaselt, paaritub vees, poja toob ilmale kaljustel randadel. Poeg võõrutatakse 6-8 nädalasena. Toitub kaladest ja peajalgsetest, Mustas meres peamiselt lestast, makrellist ja anšoovisest.

Kui 1976. a oli populatsiooni suuruseks veel umbes 1000 isendit, siis nüüdseks on see 400-500 isendit. Hukkuvad sageli kalameeste võrkudes. Eriti ohustatud liik.

September, 2018

Vaata lisaks:

Hülglased (Phocidae)
Loivalised (Pinnipedia)
Kalale.ee KIK