Põhja-lonthüljes (Mirounga angustirostris)

Põhja-lonthüljes (Mirounga angustirostris), poolveeline imetaja hülglaste (Phocidae) sugukonna lonthüljeste (Mirounga) perekonnast. Inglise northern elephant seal; saksa Nörlicher See-Elefant; prantsuse elephant de mer du nord; soome pohjanmerinorsu; vene северный морской слон.


Mõnevõrra väiksem lõuna-lonthülgest: isased kuni 4-5 m, massiga 1,2-2,3 t (üksikjuhtudel kuni 3,7 t); emased 2,5-3,6 m, massiga 400-900 kg. Täiskasvanud isaste lont on kuni 30 cm pikkune.

Leviala Põhja-Ameerika läänerannikul Alaskast Baja California osariigini.


Emased toituvad avamerel, isased otsivad toitu mandrilava kohal. Söövad kalmaare ( sh hiidkalmaare), luukalu, vähilaadseid, haisid ja raisid. Ei joo vett – saavad vee kätte rasvadest. Vees orienteeruvad nägemise ja tundekarvade (vurrude) abil. Looduslikeks vaenlasteks on mõõkvaalad ja mõrtsukhaid, kes ründavad enamasti noori hülgeid.

Paarituvad veebruaris, tiinus 11 kuud, pojad tulevad ilmale jaanuaris ja lahkuvad mandri või saarte randadelt aprillis-mais.

19. saj kütiti massiliselt traani saamiseks, kuni liik oli peaaegu välja surnud, alles jäi vaid väike asurkond (alla 100 isendi) Guadalupe saarel. Jaht keelati, liik võeti looduskaitse alla, populatsioon suureneb aastas ~15% ja liik ei ole enam ohustatud. Ent kuna liik läbis nö geneetilise pudelikaela, kahanes liigi geneetiline mitmekesisus, mis võib tekitada probleeme nt elutingimuste muutumisel.

September, 2018

Vaata lisaks:

Lõuna-lonthüljes (Mirounga leonina)
Lonthülged (Mirounga)
Hülglased (Phocidae)
Kalale.ee KIK