Kaspia viiger (Pusa caspica)

Kaspia viiger (Pusa caspica), poolveeline imetaja hülglaste (Phocidae) sugukonna viigerhüljeste (Pusa) perekonnast. Inglise caspian seal; saksa Kaspische Robbe; vene каспийская нерпа, каспийский тюлень. Endeemne hülgeliik Kaspias. Talvel, varakevadel ja hilissügisel migreerub Kaspia põhjaossa, kus koguneb jää peal koondistesse, poegib ja vahetab karva. Sügisel siseneb Volga ja Uraali jõgedesse, kuni 200 km suudmest, kevadel ujub lõunasse. Hoidub karjadesse. On hävimisohus, üheks põhjuseks Kaspia saastumine. Pikkus 120-148 cm, mass 50-60 kg, isased ja emased enam-vähem ühesuurused. Värvus hallikaspruun, pruunide või tumedate ebakorrapäraste täppidega. Suguküpseks saab 5-7 aastasena, tiinus 11 kuud, eluiga kuni 50 a. Toitu hankides võib sukelduda kuni 80 m sügavusele. Peatoiduks on parvekalad, peamiselt kilud (tülkad).


September, 2018

Vaata lisaks:

Viigrid (Pusa)
Baikali viiger (Pusa sibirica)
Viigerhüljes (Pusa hispida)
Hülglased (Phocidae)
Kalale.ee KIK