Õnne lõhe / Tarkuse lõhe (Iiri mütoloogia)

Õnne lõhe (iiri bradán feasa, inglise salmon of knowledge), ka tarkuse lõhe, kala iiri mütoloogias, kellel on oluline osa legendaarse sõdalase ja teadmamehe Fionn mac Cumhailli (inglise Finn McCool) noorusseiklustes. Lõhe oli tavaline kala, kuni sõi ära üheksa sarapuupähklit, mis kukkusid üheksalt pühalt puult Tarkuse Kaevu (iiri Connla's Well). Läbi selle omandas lõhe kogu maailma tarkuse. Inimene, kes esimesena seda lõhet sõi, pidi omakorda saama endale kõik maailma teadmised.

Legendaarne iiri luuletaja Finegas (ka Finn Eces, Finnegas) pühendas 7 aastat lõhe püüdmisele, kes elas Boyne jões. Lõpuks kala kätte saanud, käskis ta oma õpilasel Fionnil kala enda jaoks ära küpsetada. Küpsetamisel kukkus tilk kuuma rasva Fionni pöidlale ja poiss torkas pöidla valu vaigistamiseks endale suhu. Sellest piisas, et kogu maailma tarkus läheks temasse.

Kui Fionn tõi küpsekala oma õpetajale, nägi too õpilase silmades tuld, mida seal varem polnud. Alguses poiss küll salgas, kuid lõpuks tunnistas üles, et oli rasvase pöidla suhu pistnud. Kogu oma ülejäänud elu jooksul imes Fionn oma pöialt, kui tal oli tarvis midagi salajast teada saada. Just lõhelt saadud tarkus võimaldas Fionnil saada Fianna-sõdalaste juhiks.

Õnne lõhe skulptuur Belfastis

August, 2018

Vaata lisaks:

Nechtan (keldi-iiri jumalus)
Ollipeist / Oillipheist / Uilefeist (veekoletis iiri mütoloogias ja folklooris)
Sionna / Sinnan/ Shannon (iiri jõejumalanna)
Kalamüüdid ja müütilised kalad