Krokodillhai (Pseudocarcharias kamoharai)

Krokodillhai (Pseudocarcharias kamoharai), kalaliik heeringahailiste (Lamniformes) seltsist, ainuliik krokodillhailaste (Pseudocarchariidae) sugukonnas. Inglise crocodile shark; saksa Krokodilshai; prantsuse requin-crocodile; hispaania tiburon cocodrilo; jaapani mizuwani; soome krokotiilihai; vene ложнопесчаная акула. Levinud Atlandi, India ja Vaikse ookeani troopilistes ja subtroopilistes vetes, kuid on kogu levialal harv. Peamiselt avamerel, harva randade lähedal. Enamasti kõrgemates veekihtides, kuid võib olla ka kuni 590 m sügavusel.

 

Suurim tabatud isane isend 110 cm ja emane 122 cm pikkune; tavapikkus kuni 100 cm, mass 4-6 kg. Sale keha lühikese pea ja terava ninamikuga, väga suured silmad, pilklaug puudub. 5 paari lõpusepilusid. Suur ja kaarjas suu. Uimed väikesed, sabauimel ülahõlm alumisest pikem. Värv pruunikas, kõht heledam, kõhul ja külgedel võivad olla tumedad täpid. Uimedel poolenisti läbipaistev või valge ääris. Eluviisist on vähe teada. Toitub kaladest, peajalgsetest ja limustest, aktiivsem öisel ajal. Munastsünnitaja, pesakonnas 2-4 järglast. Saadakse kaaskalana makrellide või tuunide püügil. Lihast ei peeta lugu, kuid hinnatakse maksa, mis sisaldab skvaleeni.


Pärast seda, kui 1985. a paigutati Gran Canaria ja Tenerife vahele süvaveeline kiudoptiline kaabel, leidis süsteemis aset ridamisi lühiseid, mille kõrvaldamine oli väga kallis. Lühiseid põhjustasid krokodillhaid, keda tõenäoliselt paelus kaabli ümber olev elektriväli. Probleemi lahendamiseks mähiti kaabli ümber terasplekk ja kaeti see polüetüleenkattega.

Juuni, 2018

Vaata lisaks:

Heeringahailised (Lamniformes)